Az életmód a felelős? - 26 millió cukorbeteg az USA-ban

MTI
megjelent:

Már megközelíti a 26 milliót a cukorbetegek száma az Egyesült Államokban, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt a diabéteszben szenvedők aránya.

A betegek nagy többségét, 90-95 százalékot a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki. A 2-es típusú, felnőttkorinak is nevezett cukorbetegségben a szervezet elveszti azt a képességét, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulint megfelelően használja.

Metabolikus szindróma
Ma már minden hatodik európai felnőttet fenyeget a metabolikus szindrómának nevezett „életmódbetegség”, mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív - és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát.
Metabolikus szindróma >>

Mivel e hormon feladata, hogy az élelemből származó glükóz lebontását szabályozza, ezért a probléma első jele a vércukorszint kedvezőtlen megváltozása. A betegség kialakulása összefügg a rossz étrenddel és a kevés mozgással. A kialakuló magas vércukorszint károsítja a szemet, a vesét, az idegeket, a szívet és az artériákat is, és a betegség növeli a szívbetegségek az az agyi érkatasztrófa kockázatát.

2008-ban az amerikai lakosság 7,8 százaléka, 23,6 millió ember volt cukorbeteg, és 57 millió felnőttet tartottak nyilván mint cukorbetegség előtti állapotban lévőt, akinek az átlagnál már magasabb volt a vércukorszintje. Azóta a cukorbetegek száma 26 millióra nőtt, és 79 millióra a betegség előtti állapotban lévőké - tájékoztatott szerdai közleményében a CDC.

A húsz év fölötti amerikai lakosság 35 százaléka van a betegség előtti állapotban. A CDC becslése szerint a cukorbeteg amerikaiak 27 százaléka, hétmillió ember nincs tudatában a betegségnek. Ha a jelenlegi növekedési arány folytatódik, minden harmadik amerikaiból egy diabéteszes lehet 2050-re - figyelmeztetett már korábban a központ.

Metabolikus szindróma

Egészséges életmód kialakításával a 2-es típusú cukorbetegség még öröklött hajlam esetén is (amikor a családban gyakran előfordul cukorbaj) megelőzhető. Ha Önnél már felállították a cukorbetegség diagnózisát, ugyanezen egészséges életmódi változtatások megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

  • Egészséges étrend. Válasszon alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket. Elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű magvakat fogyasszon. Próbáljon meg változatosan étkezni. Fontos azonban, hogy ezekből sem egészséges nagy mennyiséget fogyasztani.
  • Sportoljon! Próbáljon meg naponta legalább 30 perc mérsékelt fizikai aktivitást végezni. Sétáljon naponta, biciklizzen, ússzon. Ha nem tud beilleszteni a napjába egy hosszabb edzést, ossza fel kisebb edzésekre és úgy végezze őket.
  • Szabaduljon meg a fölös kilóktól! Ha Ön el van hízva, már 5 kg fogyással is jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Annak érdekében, hogy testsúlyát az optimális tartományban tartsa, táplálkozzon egészségesen és mozogjon rendszeresen. Motiválja magát azzal, hogy felidézi a fogyás hasznát, pl. az egészségesebb szívet, az energetikusabb életet és a fokozódó önértékelést.

Mindenekfelett fő a pozitív hozzáállás. A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, ha mégis kialakul: karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fejleszthető. Ha hajlandó megtenni ennek érdekében az Ön részét, akkor nagy valószínűséggel aktív, egészséges életet élhet a továbbiakban is.
Olvasson bővebben a 2-es típusú cukorbetegségről>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.