Nyugat-Dunántúl - A leggyakoribb korai halálok

MTI
megjelent:

A Nyugat-Dunántúl teljes lakossága körében a legtöbben a keringési rendszer betegségeiben halnak meg, azonban a korai, azaz a 65 éves kor előtti halálozás elsődleges okai a daganatos betegségek - állapította meg a régió lakosságának egészségi állapotáról képet adó népegészségügyi jelentés.

A korai halandóság összességében csökkent a régióban, mégis a nők 30 százalékkal, a férfiak 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg 65 éves koruk előtt valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt, mint az Európai Unióban az átlagos adatokat tekintve a hasonló korúak - mondta Burkali Bernadett, a vizsgálat szociológus vezetője pénteken sajtótájékoztatón Győrben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa kifejtette: a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák okozta halálozások száma a nők esetében olyan mértékben emelkedett, hogy elérte a korábban magasan vezető emlőrákkal összefüggő halálozási mértéket.

A dohányzás felel a legtöbb betegségért

Ezeknek a betegségeknek a 70-90 százaléka a dohányzás következtében alakul ki, tehát túlnyomó többségük megelőzhető lenne - mutatott rá a szociológus. Hozzátette: a dohányzással összefüggő halálozás mértéke az országos szintnek megfelelő, az európai uniós értékekhez viszonyítva azonban a régióban csaknem kétszer annyian válnak a dohányzás áldozatává. A Nyugat-Dunántúlon majdnem minden tizedik ember a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható megbetegedések miatt veszti életét.

Fogalomtár daganatos betegségekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A férfiak halálozási aránya e tekintetben csökkent, így az országos szint alá került, de területenként különbségek mutatkoznak. A legveszélyeztetettebb e tekintetben Zala megye férfi lakossága. Burkali Bernadett a szűrővizsgálatok fontossága mellett a lelki egészség fenntartását hangsúlyozta a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, hozzátéve, hogy az esélyegyenlőtlenségek megszüntetésének is szerepe lenne a lakosság egészségi állapotának jobbításában. Paller Judit országos tiszti főorvos ezúttal Győr megyei tiszti főorvosi minőségében szólt arról, hogy az anyag a döntéshozóknak készült. A helyi polgármestereknek elküldik azt, s egyúttal felajánlják szakmai segítségüket a helyzet javítására irányuló folyamatok megindításához. A szakember kiemelte a helyi döntéshozók felelősségét, mondván, a helyi problémák kezelésének a legjobb módját ők tudják megtalálni.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.