A háromdimenziós videójáték árthat gyermekének

Szerző: MTI

A hamarosan forgalomba kerülő Nintendo videójáték ártalmas lehet a gyermekek fejlődésére nézve – figyelmeztetett a játékot gyártó vállalat.

A vállalat vezérigazgatója a korábban közzétett figyelmeztetést vasárnap úgy pontosította, hogy "ez nem jelenti azt, hogy a termék veszélyes lenne", hanem elővigyázatossági intézkedésről van szó az esetleges peres ügyek elkerülése érdekében.

A Nintendo még decemberben tette közzé weboldalán, hogy hat év alatti gyermekeknél nem tartja ajánlatosnak a háromdimenziós játékkonzol használatát, mert szakértők szerint a túlzott kitettség háromdimenziós képeknek hátrányos lehet a kisgyermekek fejlődésére, mivel még kialakulóban van náluk a való élet háromdimenziós leképezésének készsége. "Proaktív gyakorlatot folytatunk ügyfeleink tájékoztatásában. Másképpen nem tennénk közzé olyan információkat, amelyek nem feltétlenül előnyösek eladásainkra" - mondta Ivata Szatoru (Satoru Iwata) vezérigazgató a Dow Jones Newswires hírügynökségnek adott interjúban.

"A háromdimenziós képek gyermekekre gyakorolt hatásáról szóló figyelmeztetés azoknak a szakértőknek a véleményén alapul, akiket megkérdeztünk az ügyben" - tette hozzá. Más háromdimenziós elektronikai berendezésekkel ellentétben a játékkonzolokat általában hosszú órákig használják. "A szülők esetenként akár bébiszitter helyett is használják a videojátékokat" - mutatott rá Nintendo igazgatója, aki a maga részéről sokkal jobb megoldásnak tartja egy nagy figyelmeztető felirat elhelyezését magán a készüléken, mint egy egysoros figyelmeztetést a használati utasításban.

A készülék előreláthatólag február 26-án kerül az üzletekbe Japánban, majd március folyamán Európában és az Egyesült Államokban. A konzol az első olyan háromdimenziós videojáték, amely nem igényel speciális szemüveget a térhatás élvezetéhez. A Nintendo március végéig 4 millió darabot tervez értékesíteni az új videojáték konzolból, ebből 1,5 milliót Japánban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Csak sokat ül a gép előtt vagy...

A videójáték-függőség már hivatalosan is mentális rendellenességnek minősül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Vajon mekkora...

Tízből egy fiatal videójáték...

Egy új kutatás eredménye szerint a videójátékot használó fiatalok közel 9 százaléka függő. Ezek a gyerekek nem csak sokat játszanak, hanem a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.