• Krónikus betegségek, szív- és érrendszeri kockázatok már az egyetemistáknál is

    Szerző: Well pr

    Több mint 5000 hallgató vett részt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége E3 életmódprogramjában.

    Végéhez ért a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének térítésmentes, szakmai programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (E3). Az előadásokból és a személyes tanácsadásból álló program az energiaegyensúly megtartását célzó, egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében. A több mint ötezer hallgató állapotfelméréséből kiderült, hogy már ennek a fiatal felnőtt korosztálynak a 35 százaléka is súlyproblémákkal küzd, körükben is jelentős a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.     

    A diagnózistól az új terápiás lehetőségekig

    Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a krónikus betegek a kezelésükkel kapcsolatban? Részt vettek-e már illetve vennének klinikai kutatásban, mik az ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a válaszokat a Szinapszis Kft. legfrissebb, krónikus betegek körében végzett felmérésében, amelyet a cég a Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter megbízásából készített. Krónikus betegek: a diagnózistól az új terápiás lehetőségekig>>

    A Coca-Cola Alapítványtól pályázaton elnyert támogatásból megvalósuló, hároméves E3 program keretében összesen 5174 egyetemista kereste fel a tanácsadásokat vagy hallgatta meg a dietetikus szakemberek előadásait. A pécsi és debreceni egyetem mellett két fővárosi felsőoktatási intézményben találkozhattak velük a hallgatók, akiknek fizikai állapotát is felmérték.

    Az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex (BMI) szerint a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren (1008 fő) túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan (391 fő) alultápláltnak bizonyultak.

    A leginformatívabb mért paraméter, a viszceláris (ún. hasi vagy zsigeri) zsír százalékos megoszlása szerint 243 hallgató fokozott szív- és érrendszeri kockázattal bír. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcsere megbetegedés, például a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik. A hasi zsírszázalék alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe. A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség viszont, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.    

    A résztvevő egyetemistáknak már most 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169 fő) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83 fő) fordultak elő.

    Hirdetés

    A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.

    A hallgatók táplálkozási szokásait tekintve azt lehetett megállapítani, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál ez alatta marad az ajánlott napi mennyiségnek. Teljes kiőrlésű gabonát pedig csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb körükben a szénhidrát-szegény és a glutén-, illetve laktózmentes étrend. Utóbbiak „divatjellegére” mutat rá, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedő fiatalok követik, hanem az indokoltnál jóval többen.

    Ami az egyetemisták folyadékfogyasztását illeti, többségük némileg elmarad az ajánlott napi folyadékbeviteltől, ami a nők esetében 2 liter, a férfiaknál 2,5 liter. A hallgatók zöme (44,5 %-a) viszont csak 1-2 litert iszik meg naponta.

    A fizikai aktivitás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, míg 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor az is látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak.

    „Sajnos már ennél a korosztálynál is tapasztalhatóak a később komoly következményekkel járó táplálkozási és életmódbeli anomáliák, sőt többüknél már a betegség is kialakult – értékeli a helyzetet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Kubányi Jolán. – Ezért égető szükség van a prevencióra, az E3-hoz hasonló tájékoztató- és oktatóprogramokra. Az a tény viszont, hogy sokan vettek részt a programban, ráadásul többségük azért vette igénybe a szakembereink szolgáltatásait, hogy minél több információt kapjon az egészséges táplálkozásról, bizakodással tölt el, mert ezek szerint a fiatalok felmérték a megelőzés jelentőségét és nyitottak rá.”  

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1991-ben alakult közhasznú szervezetként. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD), 2008 óta pedig a Dietetikusok Világszövetségének (International Confederation of Dietetic Associations, ICDA). Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett dietetikusok és egyetemet végzett táplálkozástudományi szakemberek, akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari cégek munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

    Mi az MDOSZ célja?

    • A lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása.
    • Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében.
    • A táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.

     

    (Well pr)

    Legutóbb frissült: 2015.12.10 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Gyermekvállalás krónikus betegségekkel

    Magyarországon nagyon sok fogamzóképes korú nő él együtt krónikus betegségekkel, ez nagyban megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné a gyermekvállalást.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

    Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.