Neuropátia - Élet betegséggel cikkek

Neuropátia - Élet betegséggel cikkek

A neuropátia szűrése

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-12-05 02:10

Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

A gasztroparézis kezelése

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
2019-11-14 18:35

A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-09-20 09:36

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

A nem kezelt neuropátia következményei

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-09-19 13:03

Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

A neuropátia diagnosztikája

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-09-18 09:36

Cukorbetegségben az idegrendszer károsodása kiterjedhet a szomatikus (testi) és az autonóm (vegetatív) idegrendszerre. A két rendszer károsodása más és más panaszokkal és tünetekkel jelentkezik, így a kimutatásukra alkalmas vizsgálómódszerek is különbözőek.

A neuropátia és a diabéteszes láb

Támogatott tartalom
2019-07-03 14:35

A neuropátiának három formáját különböztetjük meg: az érző idegek károsodása, melyet szenzoros neuropátiának nevezünk, a mozgató idegek károsodásával járó úgynevezett motoros neuropátia és a vegetatív (akaratunktól függetlenül működő) idegrendszert érintő úgynevezett autonóm neuropátia.

Diabéteszes neuropátia és hólyagproblémák

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2017-11-01 16:07

A cukorbetegség okozta hólyag neuropátia egyfajta idegkárosodás. Ilyenkor a húgyút már nem megfelelően működik, és a hólyag nem képes teljesen kiürülni. Egy baktérium kezd növekedni a hólyagban és vesékben, mely gyakori húgyúti fertőzéseket okoz.

Diabéteszes láb: Nyári veszélyek

WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2015-08-27 20:01

A nyár fokozott veszélyt jelenthet az úgynevezett diabéteszes láb-szindróma kialakulásában, ami a betegség legsúlyosabb szövődményeinek egyike, egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kór oka.