A diabéteszes neuropathia fájdalmas szövődmény

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukorbetegség leggyakoribb súlyos szövődménye a diabéteszes neuropathia. Nagyon sok cukorbetegnél alakul ki valamiféle idegrendszeri károsodás, mely állapot diabéteszes neuropathia néven ismert.

Az érintett idegektől függően a diabéteszes neuropathia tünetei a végtagok zsibbadásától és fájdalmától kezdve egészen az emésztőrendszeri-, húgyúti- vagy szívproblémákig terjedhetnek. Míg egyeseknél csak enyhe tünetekről beszélünk, másoknál a diabéteszes neuropathia fájdalmas, bénító, vagy akár halálos kimenetelű is lehet.

Mi okozza a neuropathiát?

Az emberi test idegek által behálózott komplex rendszer. Ezek az idegek kötik össze az agyat/agyi gerincvelőt az izmokkal, bőrrel, és a szervezet egyéb szerveivel. Ezek segítségével érzékeljük például a fájdalmat vagy a hőmérsékletet. A szóban forgó idegek szabályozzák az izmok és egyéb vegetatív funkciók (pl. szív, emésztés, húgyhólyag, vérnyomás, izzadás stb.) működését.

Hogyan függ össze a magas vércukorszint a neuropathiával?

A hosszabb ideig tartó magas vércukorszint kárt okozhat a finom idegrostokban, befolyásolja az idegek azon képességét, hogy jeleket továbbítson, illetve gyengíti a kisebb vérerek falát, melyek oxigénnel és tápanyaggal látják el az idegeket. A diabéteszes neuropathiához hozzájáruló egyéb tényezők az immunrendszer, genetikai tényezők, dohányzás és alkoholfogyasztás.

A vércukorszint kontrollja a kulcsa a diabéteszes neuropathia megelőzésének, illetve a folyamat kialakulásának lassításának.

Kérjük ossza meg tapasztalatait a diabéteszes neuropathiával kapcsolatban!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.