• A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez

    Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

    A neuropátia a cukorbetegség jól ismert és veszélyes szövődménye. Érinti a perifériás idegrendszert, amely leggyakrabban az érzőidegek működési zavarával jár és érinti a mozgató idegeket, amely az izomcsoportok működészavarát eredményezheti.

    A neuropátia másik megnyilvánulása az autonóm vagy vegetatív idegrendszer károsodása, amely a belső szervek működési zavarait okozhatja. A neuropátiás szövődmények klinikai tünetei igen szerteágazóak, amellett, hogy rontják a cukorbetegek életminőségét, kialakulásuk eredményeként az életkilátások is kedvezőtlenek (1).

    Számos akkreditált cukorbeteg szakellátóhely működik

    Mindezek ismeretében könnyű belátni, hogy a megelőzés, a diagnózis korai felállítása és az időben elkezdett kezelés első rendű fontosságú. A megelőzés, a diagnosztika és a kezelés sikere azon alapszik, hogy időben fordul-e a diabeteses egyén orvosához. Az 1-es típusú inzulinfüggő és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegek döntő hányada diabetológus specialista kezelése és gondozása alatt áll. Nagyszámú 2-es típusú diabéteszest, elsősorban azokat, akik étrendi, illetve tablettás kezelésben részesülnek, háziorvosuk ellenőrzi, illetve gondozza. A diabétesz gondozása során nagy jelentőséggel bír a szövődmények, köztük a neuropátia rendszeres vizsgálata, amelyre a kezelőorvosnak figyelmet kell fordítania. Ugyanilyen fontos, hogy a páciens időben eljusson a megfelelő szakemberhez, vagyis az, hogy az úgynevezett betegutak jól működjenek (2).

    A neuropátia felismerésére irányuló alapvető vizsgálatokat (reflexek vizsgálata, painDetect: fájdalomértékelő kérdőív, lábvizsgálat, stb.) a háziorvos elvégzi, azonban gyanú esetén, illetve kétes esetekben speciális vizsgálatokra lehet szükség. Speciális vizsgálatok elvégzésére (eszközös vizsgálatok: vibráció, hideg-melegérzés, kardiovaszkuláris reflextesztek stb.) azonban csak a diabetes szakellátóhelyeken, gondozókban, illetve a neuropátia centrumokban van lehetőség. Magyarországon ma már a fővárosban, a megyeszékhelyeken és szinte minden nagyobb városban számos akkreditált cukorbeteg szakellátóhely működik, ahol a neuropátia felismeréséhez szükséges szaktudás és vizsgálómódszerek rendelkezésre állnak.

    Az akkreditált szakellátóhelyek teljes listája és elérhetősége a Magyar Diabetes Társaság honlapján mindenki számára hozzáférhető (3), így a betegutak a háziorvostól a specialistákig nyitottak. Semmi sem indokolja tehát, hogy a betegek „elkallódjanak”, ne kerüljenek el a megfelelő ellátási helyre.

    Mi történik a szakellátóhelyeken?

    A háziorvos beutalója alapján a diabétesz szakellátóhelyeken felmérik a neuropátia fennállásának, veszélyének lehetőségét és speciális vizsgálatokat végeznek a pontos diagnózis megállapítása céljából, esetleg további neurológiai vizsgálatokat (pl. elektrofiziológia) javasolhatnak. Amennyiben nem áll fenn a neuropátia, úgy a megelőzés érdekében a jó anyagcsere-beállításra vonatkozó szakmai javaslatok, terápiás útmutatások hasznosak a háziorvosnak. Amennyiben megállapítható a neuropátia, úgy a kezelés beállítása a diabetes szakellátóhelyen megvalósítható. Mindezek alapján fontos, hogy a neuropátia megelőzése, diagnózisa és kezelése érdekében minden beteg eljusson a diabétesz szakellátóhelyre, speciális központokba.

    Olvasson tovább! A diabéteszes neuropátia

    Forrás
    1. 1. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.
    2. 2. Barkai L, Blatniczky L, Halmos Tamásné, Hidvégi T, Jermendy Gy (szerk.), Kaló Z, Madácsy L, Vándorfi Gy, Winkler G, Wittmann I: Nemzeti diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica 2011; 19 (Suppl 3): 5-39.
    3. 3. Magyar Diabetes Társaság honlapja: https://diabet.hu/upload/diabetes/document/diabetologiai_szakellatohelyek_listaja_2018.pdf?web_id

    (Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

    Anyaglezárás dátuma: 2019.07.19.

    PP-CNS-HUN-0037

    Módosítva: 2019.08.06 13:03, Megjelenés: 2019.08.06 13:03
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór

    Alzheimer-kór

    Dr. Zsuga Judit

    Hogyan diagnosztizálható ez a betegség? Milyen vizsgálatokra kerülhet sor?

    Koronavírus

    Koronavírus

    Dr. Sarkadi Adrien

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    A cukorbetegség kis ereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szív eredetű halálozásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.