Hirdetés
   • A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez

    Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

    A neuropátia a cukorbetegség jól ismert és veszélyes szövődménye. Érinti a perifériás idegrendszert, amely leggyakrabban az érzőidegek működési zavarával jár és érinti a mozgató idegeket, amely az izomcsoportok működészavarát eredményezheti.

    A neuropátia másik megnyilvánulása az autonóm vagy vegetatív idegrendszer károsodása, amely a belső szervek működési zavarait okozhatja. A neuropátiás szövődmények klinikai tünetei igen szerteágazóak, amellett, hogy rontják a cukorbetegek életminőségét, kialakulásuk eredményeként az életkilátások is kedvezőtlenek (1).

    Hirdetés

    Számos akkreditált cukorbeteg szakellátóhely működik

    Mindezek ismeretében könnyű belátni, hogy a megelőzés, a diagnózis korai felállítása és az időben elkezdett kezelés első rendű fontosságú. A megelőzés, a diagnosztika és a kezelés sikere azon alapszik, hogy időben fordul-e a diabeteses egyén orvosához. Az 1-es típusú inzulinfüggő és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegek döntő hányada diabetológus specialista kezelése és gondozása alatt áll. Nagyszámú 2-es típusú diabéteszest, elsősorban azokat, akik étrendi, illetve tablettás kezelésben részesülnek, háziorvosuk ellenőrzi, illetve gondozza. A diabétesz gondozása során nagy jelentőséggel bír a szövődmények, köztük a neuropátia rendszeres vizsgálata, amelyre a kezelőorvosnak figyelmet kell fordítania. Ugyanilyen fontos, hogy a páciens időben eljusson a megfelelő szakemberhez, vagyis az, hogy az úgynevezett betegutak jól működjenek (2).

    A neuropátia felismerésére irányuló alapvető vizsgálatokat (reflexek vizsgálata, painDetect: fájdalomértékelő kérdőív, lábvizsgálat, stb.) a háziorvos elvégzi, azonban gyanú esetén, illetve kétes esetekben speciális vizsgálatokra lehet szükség. Speciális vizsgálatok elvégzésére (eszközös vizsgálatok: vibráció, hideg-melegérzés, kardiovaszkuláris reflextesztek stb.) azonban csak a diabetes szakellátóhelyeken, gondozókban, illetve a neuropátia centrumokban van lehetőség. Magyarországon ma már a fővárosban, a megyeszékhelyeken és szinte minden nagyobb városban számos akkreditált cukorbeteg szakellátóhely működik, ahol a neuropátia felismeréséhez szükséges szaktudás és vizsgálómódszerek rendelkezésre állnak.

    Az akkreditált szakellátóhelyek teljes listája és elérhetősége a Magyar Diabetes Társaság honlapján mindenki számára hozzáférhető (3), így a betegutak a háziorvostól a specialistákig nyitottak. Semmi sem indokolja tehát, hogy a betegek „elkallódjanak”, ne kerüljenek el a megfelelő ellátási helyre.

    Mi történik a szakellátóhelyeken?

    A háziorvos beutalója alapján a diabétesz szakellátóhelyeken felmérik a neuropátia fennállásának, veszélyének lehetőségét és speciális vizsgálatokat végeznek a pontos diagnózis megállapítása céljából, esetleg további neurológiai vizsgálatokat (pl. elektrofiziológia) javasolhatnak. Amennyiben nem áll fenn a neuropátia, úgy a megelőzés érdekében a jó anyagcsere-beállításra vonatkozó szakmai javaslatok, terápiás útmutatások hasznosak a háziorvosnak. Amennyiben megállapítható a neuropátia, úgy a kezelés beállítása a diabetes szakellátóhelyen megvalósítható. Mindezek alapján fontos, hogy a neuropátia megelőzése, diagnózisa és kezelése érdekében minden beteg eljusson a diabétesz szakellátóhelyre, speciális központokba.

    Olvasson tovább! A diabéteszes neuropátia

    Forrás
    1. 1. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.
    2. 2. Barkai L, Blatniczky L, Halmos Tamásné, Hidvégi T, Jermendy Gy (szerk.), Kaló Z, Madácsy L, Vándorfi Gy, Winkler G, Wittmann I: Nemzeti diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica 2011; 19 (Suppl 3): 5-39.
    3. 3. Magyar Diabetes Társaság honlapja: https://diabet.hu/upload/diabetes/document/diabetologiai_szakellatohelyek_listaja_2018.pdf?web_id

    (Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

    Anyaglezárás dátuma: 2019.07.19.

    PP-CNS-HUN-0037

    Módosítva: 2019.08.06 13:03, Megjelenés: 2019.08.06 13:03
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    A cukorbetegség kis ereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szív eredetű halálozásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.