Depresszió - Betegségek megértése: terápia cikkek

Depresszió - Betegségek megértése: terápia cikkek

Az antidepresszív gyógyszeres terápiák szexualitást befolyásoló mellékhatásai

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
2016-03-05 12:51

A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív szert, hanem ossza meg orvosával a panaszait, ugyanis számos megoldás létezik a mellékhatások megszüntetése érdekében.

A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 4. rész

Dr. Falussy Linda, pszichiáter
2014-05-15 13:21

Az alvászavar a depressziós betegek közel 90 százalékát érinti, legtöbbször a depresszió része, ami jelentheti az alvásmennyiség csökkenését, illetve fokozódását is, utóbbi inkább a szezonális lefolyásra (téli depresszió) utal. Az alvás minősége azonban mindkét esetben romlik.

A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 1. rész

Dr. Falussy Linda, pszichiáter
2014-02-11 13:21

A biológiai ritmusok lehetnek közel 24 órás (cirkadián), 24 óránál rövidebb (infradián) és hosszabb (ultradián) meghatározottságúak. A hangulatzavarokban, például depresszióban, jellegzetesek a napi ritmus által vezérelt cirkadián működések eltérései, mint például az alvászavar.

Az élettani napszaki ritmus és a depresszió kapcsolata - ok-okozati összefüggések

WEBBeteg
2012-10-26 14:47

A depresszió kialakulásának számos oka van. Eddig örökletes tényezőkkel, az idegsejtek közti kommunikáció zavarával, valamint a stresszel magyarázták leginkább a betegség kialakulását, most azonban az újabb kutatások azt mutatják, hogy a szervezet belső biológiai ritmusának, az ún. cirkadián ritmusnak a felborulása is hozzájárul a hangulatzavarok kialakulásához.

Kisállatokkal a depresszió ellen

KamaszPanasz
2012-01-28 02:51

A pszichológusok nem véletlenül állítják, hogy a lakásban, ház körül tartott kisállatok jó hatással vannak a testi-lelki egészségre. Nyilvánvalóan nem tudják megszüntetni a depresszió tüneteit, viszont jótékony hatásuk az enyhe vagy közepes depressziós betegek nagy százalékánál egyértelműen tapasztalható. Hozzájárulnak a jobb közérzethez, a jobb alváshoz.