• Depresszió: színtiszta biológia?

    Szerző: medizona.hu

    A depresszió olyan testi baj, mint a reuma vagy a cukorbetegség, amiért egyetlen betegnek sem kellene szégyellnie magát - véli Florian Holsboer, a müncheni Max Planck Társaság pszichiátriai kutatóközpontjának vezetője, az egyik legismertebb német pszichiáter.

    2001. szeptember 11-én Florian Holsboer szemtanúja volt a World Trade Center tornyait ért terrortámadásnak. A sokkoló eseményt követő megfigyelések felkeltették a tudós kíváncsiságát: mi az oka annak, hogy amíg a túlélők egy része súlyos posztraumatikus stresszel küzd, addig mások nem tapasztalnak hasonló panaszokat.

    Hirdetés

    Munkatársaival egy olyan kutatást indítottak el, amely keretei között erre a különbségre keresik a választ. Egészséges és beteg személyek génállományának összehasonlításával azokat a biomarkereket kutatják, amelyek jelzik a pszichiátriai betegségek meglétét.

    A betegek néhány génjének szabályozása vizsgálataik szerint eltér a normálistól. Az átélt megrázkódtatások a géneket természetesen nem módosítják, de olyan anyagcserezavart idézhetnek elő az agyban, amely befolyásolhatja azok működését.

    (medizona.hu)

    Módosítva: 2009.06.16 10:12, Megjelenés: 2009.06.16 10:12
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió tünetei

    A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Az időskori depresszió

    Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is keresnek segítséget. Máskor a testi tünetek, krónikus betegségek nyomják el a depresszió jeleit. A betegek sokszor maguk is szégyellik hangulatuk nyomottságát, a motiválatlanságot, a keserűséget, személyiségük megváltozását. Ez is akadálya lehet a szakember felkeresésének.

    A depresszió típusai

    A depresszió egy tünettani fogalom, mely több, egymástól jelentősen eltérő betegséget foglal magába. Milyen módon különböztethetjük meg egymástól a depresszió különféle változatait?

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.