• Depresszió: színtiszta biológia?

    Szerző: medizona.hu

    A depresszió olyan testi baj, mint a reuma vagy a cukorbetegség, amiért egyetlen betegnek sem kellene szégyellnie magát - véli Florian Holsboer, a müncheni Max Planck Társaság pszichiátriai kutatóközpontjának vezetője, az egyik legismertebb német pszichiáter.

    2001. szeptember 11-én Florian Holsboer szemtanúja volt a World Trade Center tornyait ért terrortámadásnak. A sokkoló eseményt követő megfigyelések felkeltették a tudós kíváncsiságát: mi az oka annak, hogy amíg a túlélők egy része súlyos posztraumatikus stresszel küzd, addig mások nem tapasztalnak hasonló panaszokat.

    Hirdetés

    Munkatársaival egy olyan kutatást indítottak el, amely keretei között erre a különbségre keresik a választ. Egészséges és beteg személyek génállományának összehasonlításával azokat a biomarkereket kutatják, amelyek jelzik a pszichiátriai betegségek meglétét.

    A betegek néhány génjének szabályozása vizsgálataik szerint eltér a normálistól. Az átélt megrázkódtatások a géneket természetesen nem módosítják, de olyan anyagcserezavart idézhetnek elő az agyban, amely befolyásolhatja azok működését.

    (medizona.hu)

    Módosítva: 2009.06.16 10:12, Megjelenés: 2009.06.16 10:12
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Szezonális depresszió - A téli depresszió

    A depresszió bármelyik évszakban jelentkezhet, de télen különösen gyakori. Az úgynevezett téli depresszió összefügg az évszakkal, ilyenkor a nappalok rövidülnek, az éjszaka hosszúra nyúlik, hamarabb sötétedik.

    Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

    A depresszió kialakulásának okai

    Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a genetikai hajlam és a környezeti hatások együtt vezetnek kialakulásához.

    Lehet, hogy a párom depressziós?

    A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Depresszió gyermekkorban

    A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.