A várandós anya depressziója károsan hat a gyermek lelki egészségére

MTI
megjelent:

A várandós anya depressziója a magzat mentális egészségére is hat - derült ki egy nagy léptékű brit vizsgálatból.

A terhességük alatt depressziótól szenvedő anyák gyermekeinél 1,28-szor nagyobb eséllyel alakul ki ugyanez a kórkép 18 éves korukig - ismertette a The Guardian online kiadása a JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Bristoli Egyetem kutatása arra utal, hogy a depresszióval megnövekszik a szervezetben a kortizol stresszhormon szintje, amely hatással lehet a méhben növekedő magzatra is. A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a mentális egészség kialakulása már születés előtt megkezdődik.

A kutatás több mint 4500 szülő és serdülő gyermekeik egészségügyi adatainak elemzésével folyt. Rebecca Pearson, a kutatás vezetője elmondta, eredményeik fényében leghatásosabban a várandósság alatt lehetséges megelőzni a depressziós anyák gyermekeinek mentális megbetegedését.

A szülés utáni depresszió csak az alacsony iskolázottságú anyák esetében növelte a gyermek későbbi depressziójának valószínűségét

(http://www.theguardian.com)

(MTI)

Szülés utáni depresszió
A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (post partum) depresszióval. Szülés utáni depresszió: Tünetek és kezelés.

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.