Depressziós férfiak

Szerző: Medipress

A nyugati kultúrában bekövetkező változások miatt, a depresszióval küzdő férfiak száma egyre nőni fog az elkövetkezendő években - állítják a British Journal of Psychiatry szakértői.

A gazdasági és szociális változások, valamint a hagyományos férfi-női szerepektől való eltávolodás komolyan károsíthatja a férfiak önbizalmát és megnövelheti a depressziós tünetek előfordulását. A nőknek eddig közel kétszer nagyobb esélyük volt a major depresszió kialakulására, mint a férfiaknak, ez azonban úgy tűnik, gyökeresen meg fog változni a következő évtizedekben - nyilatkozta Dr. Boadie Dunlop, az Emory Orvostudományi Egyetem munkatársa.

A hagyományosan férfi foglalkozások kezdenek eltűnni, a technikai újítások és a külföldi olcsóbb munkaerő következtében. Ezzel együtt a nők felsőoktatásban való részvétele is egyre nő, aminek következtében egyre több olyan család van, ahol a diplomás nő többet keres, mint a férfi.

A 21. századi férfiaknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy bizonyos esetekben nem ők a családfenntartók, ez pedig komoly mentális problémákat okozhat.

Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a férfiak szociális kapcsolatai főként a munkahely köré épülnek, így egy esetleges elbocsátás teljesen elszigetelheti őket a külvilágtól, ami tovább növeli a depressziós tünetek megjelenésének esélyeit - nyilatkozta Peter Baker, a Men's Health Forum munkatársa.

Ha valaki húsz évet tölt el acélöntéssel vagy más kétkezi munkával, az nem tud hirtelen máshol elhelyezkedni. Világosan látszik, hogy komoly problémák várhatók a jövőben a férfiak mentális egészségét illetően - nyilatkozta Dr. Cosmo Hallstrom pszichiáter.

Mi utalhat arra, hogy ismer?se depresszióban szenved?
  • Járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások, és alvásképtelenség több éjszakán keresztül.
  • A halálról, illetve öngyilkosságról való beszéd, illetve fenyegetőzés, pl. ilyen kijelentések: Engem ez már többet nem érdekel.
  • Visszavonulás. Elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.
  • Szokatlanul kockázatvállaló viselkedés, pl. fegyver vásárlása, viselése, vagy gondatlan, gyors vezetés.
  • A különböző folyamatban levő ügyek elrendezése, a barátoktól való búcsúzás, értékes tulajdonok elajándékozása, illetve végrendelet megírása.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A depresszió kezelése -...

Hogyan kezelhető a depresszió? Mikor van szükség pszichoterápiára, mikor gyógyszeres kezelésre, és mikor a kettő kombinációjára? Mi alapján...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai...

Tudományos tényekkel támasztották alá, hogy a férfiak is rendelkeznek biológiai órával, és számukra is ajánlatosabb inkább korábban szülővé...

Mentsük meg a férfiakat!

A fiatal és munkaképes korú (15-64 éves) európai férfiak – a nőkhöz képest – kétszer nagyobb gyakorisággal vesztik életüket idő előtt, s...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.