- Betegségek megértése: tünet cikkek

- Betegségek megértése: tünet cikkek

Az Alzheimer-kór és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-09-09 20:33

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

Demencia - Mi lehet a kiváltó ok?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-08-31 18:33

A demencia szót sokan az időskori elbutulással azonosítják. Legtöbbeknek egyetlen betegség jut eszükbe e szó hallatán, az Alzheimer-kór. Pedig érdemes tudni, hogy számos más oka is lehet a demencia kialakulásának.

A demencia új típusát azonosították

MTI
2019-05-03 11:06

Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet - írta a BBC hírportálja.

Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

WEBBeteg
2018-09-09 05:21

A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

A Pick-betegség

WEBBeteg
2018-03-03 11:25

A betegséget először 1892-ben Arnold Pick írta le. Demens betegek agyszöveteit elemezve az idegsejtekben nagy, kerek fehérjelerakódásokat fedezett fel, melyek az idegsejtek puffadásához és pusztulásához vezettek. Ezek a lerakódások az agy több területén is megjelennek.

A Creutzfeldt-Jakob-kór

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2017-06-30 09:41

A Creutzfeldt-Jakob-kórt először az 1920-as évek elején írták le, az úgynevezett prionbetegségek közé tartozik, melyek az agy szivacsszerű elváltozásához vezetnek. Ebbe a betegségcsoportba tartozik még például a Gerstmann-Sträussler-Scheinker-kór, valamint a fatális familiáris inszomnia. Ezek a betegségek nagyon ritkák.

A Lewy-testes betegség

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2017-06-29 11:25

A Lewy-testes betegség a demencia egyik formája, mely tüneteiben hasonlóságot mutat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórral. Ezen betegségek a szervezetünk fehérjéinek letöredezett darabkáiból képződött kóros aggregátumok lerakódásával kezdődnek.

A Korsakoff-szindróma tünetei, okai és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2017-06-28 11:25

A Korsakoff-szindróma az emlékezőképesség zavarainak (amnézia) egy formája. A betegnek komoly nehézséget jelent a frissen átélt események, illetve újonnan tanultak megjegyzése. A Korsakoff-szindróma gyakran jelentkezik éveken át tartó mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként.