• A pocakosakat jobban fenyegeti az elbutulás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Akinek nagy a pocakja 40-45 éves korában, annak háromszor nagyobb esélye van az időskori elbutulásra - derített ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmány.

    A közép- és időskori elhízottságot már korábban is kapcsolatba hozták több betegséggel, például az agyvérzéssel, a szívbajjal és a cukorbetegséggel. De ez az első tanulmány, amely az elhízottság és az öregkori elbutulás összefüggését vizsgálta.

    Ami még érdekesebb, a kutatók azt találták, hogy azoknál is nagyobb a demencia kockázata, akik normális testsúlyúak, de deréktájon felesleges zsírpárnákkal rendelkeznek.

    Hirdetés

    A vizsgálat módszere az volt, hogy nézték a demencia gyakoriságát csaknem 6600 olyan embernél, akiről rendelkezésre álltak 36 évvel korábbról (40-45 éveskorukból) a testsúly- és zsírszövet-vastagsági adatok. A 6600 személy 16 százalékánál alakult ki időskori elbutulás.

    Ezen belül 80 százalékkal gyakoribb volt a demencia azoknál, akik túlsúlyosak vagy kövérek voltak, de nem volt nagy pocakjuk. Viszont ugrásszerűen nőtt a kockázat a nagy pocak esetén. A nagy hasú túlsúlyosaknál, 230 százalékkal volt gyakoribb a demencia később, míg a nagy hasú kövéreknél 360 százalékkal.

     Kapcsolódó cikkek
      - A demencia háttere
      - Duci lesz, aki keveset alszik
      - Az elhízás fokozza a rák kockázatát
      - Elhízás: mi van a háttérben?

    A hastáji zsírszövetek és az agyi betegségek kialakulása közötti összefüggések kiderítésére további kutatások szükségesek. De az amerikai szakemberek szerint ennyiből is látszik, hogy a deréktáji elhízásnak az agyra gyakorolt káros hatása, már a fiatal vagy középkorú felnőtt korban kezdődik, jóval előbb, mint ahogy az elbutulás tünetei kezdenek megmutatkozni.

    A kutatási beszámoló a Neurology című orvosi folyóiratban jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.26 09:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    Mit tehet memóriaromlás esetén?

    Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

    Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

    A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.

    Az elhízás növeli a demencia kockázatát

    Kutatók már rég feltételezték, hogy az elhízás negatív hatással van az agyra. Eddig azonban csak az bizonyosodott be, hogy a nagymértékű túlsúly növeli az olyan betegségek kockázatát, mint pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. a legújabb kutatás azonban fényt derített arra, hogy az egyébként egészséges túlsúlyosak is ki vannak téve a demencia veszélyének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.