Alzheimer - GPS-es karkötő segít

Független Hírügynökség
megjelent:

Gyakran előfordul, hogy egy alzheimeres elmegy otthonról és nem talál haza. Montrealban a múlt hónapban egy 73 éves beteg asszony fagyott halálra.

A montreali rendőrség vizsgálja annak a lehetőségét, hogy GPS-el (műholdas navigációs rendszer) ellátott karkötőket kapjanak az Alzheimer kórban szenvedők. A hatóság így akarja megóvni a betegeket attól, hogy elvesszenek a városban.

Az időskori elbutulás korai előjelei
Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
Az időskori elbutulás korai előjelei >>

A kórban szenvedők agyműködése és memóriája is károsodik. Így gyakran előfordul, hogy egy alzheimeres elmegy otthonról és nem talál haza. Montrealban a múlt hónapban egy 73 éves beteg asszony fagyott halálra. Miután elment otthonról, nem találták. Csak három nappal később bukkantak rá holttestére.

A montreali rendőrség most a költségeket, az etikai és jogi lehetőségeket vizsgálja. A GPS-el ellátott karkötőket már használják az észak-amerikai országban, ám azokat feltételesen szabadlábra helyezett bűnözők viselik, hogy nyomon tudják követni mozgásukat. A műholdjelek segítségével pontosan be lehet mérni, hogy merre van a karperec és viselője.

(FH)

Cikkajánló

Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.