Cipő "vigyázna" az Alzheimer-kórosokra

MTI
megjelent:

Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

A technológia segítségével, a cipőt viselő ember, a bolygó bármely pontján kilenc-tíz méteres pontossággal azonosítható lesz - mondta Andrew Carle, a George Mason Egyetem kutatója, a program tanácsadója.

Az Alzheimer-kór tünetei
A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Az Alzheimer-kór tüneteiről>>

Szerinte az Alzheimer-kórral érintett emberek hatvan százaléka állapota romlásával legalább egyszer "elkóborol", sokan többször is.

A cipőket a GTX elnevezésű, miniatűr helymeghatározó rendszereket gyártó cég és az Aetrex Worldwide cipőgyártó fejleszti.

Carle úgy véli, azért hasznos, hogy a mini-GPS-t a cipőbe szerelik be, mert a leépüléstől szenvedő páciensek általában minden idegen tárgyat eltávolítanak magukról, ismerős ruhadarabjaikhoz azonban a tapasztalatok szerint ragaszkodnak.

A cipőbe rejtett eszköz segítségével, mintegy láthatatlan kerítést vonhatnak a viselő otthona köré, és amikor azt elhagyja a páciens, a rendszer riasztást küldhet a hozzátartozó mobiltelefonjára vagy számítógépére.

A gondozókat mentesíti a folyamatos aggodalomtól, hogy a mentálisan leépült ember merre járhat.

A GPS-cipő első példányait várhatóan az év utolsó negyedében tesztelik.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.