Cipő "vigyázna" az Alzheimer-kórosokra

Szerző: MTI

Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

A technológia segítségével, a cipőt viselő ember, a bolygó bármely pontján kilenc-tíz méteres pontossággal azonosítható lesz - mondta Andrew Carle, a George Mason Egyetem kutatója, a program tanácsadója.

Az Alzheimer-kór tünetei
A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Az Alzheimer-kór tüneteiről>>

Szerinte az Alzheimer-kórral érintett emberek hatvan százaléka állapota romlásával legalább egyszer "elkóborol", sokan többször is.

A cipőket a GTX elnevezésű, miniatűr helymeghatározó rendszereket gyártó cég és az Aetrex Worldwide cipőgyártó fejleszti.

Carle úgy véli, azért hasznos, hogy a mini-GPS-t a cipőbe szerelik be, mert a leépüléstől szenvedő páciensek általában minden idegen tárgyat eltávolítanak magukról, ismerős ruhadarabjaikhoz azonban a tapasztalatok szerint ragaszkodnak.

A cipőbe rejtett eszköz segítségével, mintegy láthatatlan kerítést vonhatnak a viselő otthona köré, és amikor azt elhagyja a páciens, a rendszer riasztást küldhet a hozzátartozó mobiltelefonjára vagy számítógépére.

A gondozókat mentesíti a folyamatos aggodalomtól, hogy a mentálisan leépült ember merre járhat.

A GPS-cipő első példányait várhatóan az év utolsó negyedében tesztelik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Mediterrán ketogén diétával...

Az Alzheimer-kór magasabb kockázatával járó enyhe kognitív károsodásban (mild cognitive impairment, MCI) szenvedő embereknél a bélrendszerben...

A tea- és kávéfogyasztás...

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével - állapította meg egy új tanulmány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.