• Egyre több gyógyszert szednek mentális problémákra

    Szerző: MTI

    Egy évtized alatt jelentősen megnőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akik receptre felírt gyógyszert szednek mentális problémáikra, részben a biztosítás e szerekre történt kiterjesztése, részben a családorvosok ismereteinek bővülése nyomán.

    A New York-i Columbia Egyetem kutatói Sherry Glied vezetésével az 1996 és 2006 közötti időszakot elemezték. A Health Affairs című szaklapban közzétett adataik szerint 73 százalékkal több felnőtt és 50 százalékkal több gyerek szedett ilyen gyógyszert a felmérés végén, mint 1996-ban.

    Hirdetés

    A 65 évesnél idősebbek körében, egy évtized alatt megduplázódott az úgynevezett pszichotropszerek (a hangulatot, érzelmi reakciókat, lelki működést, ezáltal a viselkedést befolyásoló hatóanyagok) alkalmazási aránya. Ebbe a csoportba tartoznak a depresszió, a szorongás, a pszichózis és az Alzheimer-kór elleni szerek is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyancsak kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek száma 1996 és 2006 között, akiket háziorvosuk, valamely mentális egészségügyi gonddal diagnosztizált és kezelt. A növekedés különösen az évtized első felében volt erőteljes.

    Glied megállapítása szerint, a teljes népesség számára elérhetőbbek lettek a mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint ahogy "időközben a mentális egészség is az orvosi ellátás részévé vált". Mindazonáltal úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy a súlyosabb mentális betegséggel élő emberek körében, alig javult a megfelelő kezeléshez való hozzáférés. Azt is felvetette, hogy a gazdasági válság ronthatja az eddig elért eredményeket. 

    Az elemzéshez felhasznált adatokat az Egyesült Államok több egészségügyi felméréséből merítették a kutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.05 17:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.