Egyre több gyógyszert szednek mentális problémákra

MTI
megjelent:

Egy évtized alatt jelentősen megnőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akik receptre felírt gyógyszert szednek mentális problémáikra, részben a biztosítás e szerekre történt kiterjesztése, részben a családorvosok ismereteinek bővülése nyomán.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói Sherry Glied vezetésével az 1996 és 2006 közötti időszakot elemezték. A Health Affairs című szaklapban közzétett adataik szerint 73 százalékkal több felnőtt és 50 százalékkal több gyerek szedett ilyen gyógyszert a felmérés végén, mint 1996-ban.

A 65 évesnél idősebbek körében, egy évtized alatt megduplázódott az úgynevezett pszichotropszerek (a hangulatot, érzelmi reakciókat, lelki működést, ezáltal a viselkedést befolyásoló hatóanyagok) alkalmazási aránya. Ebbe a csoportba tartoznak a depresszió, a szorongás, a pszichózis és az Alzheimer-kór elleni szerek is.

Ugyancsak kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek száma 1996 és 2006 között, akiket háziorvosuk, valamely mentális egészségügyi gonddal diagnosztizált és kezelt. A növekedés különösen az évtized első felében volt erőteljes.

Glied megállapítása szerint, a teljes népesség számára elérhetőbbek lettek a mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint ahogy "időközben a mentális egészség is az orvosi ellátás részévé vált". Mindazonáltal úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy a súlyosabb mentális betegséggel élő emberek körében, alig javult a megfelelő kezeléshez való hozzáférés. Azt is felvetette, hogy a gazdasági válság ronthatja az eddig elért eredményeket.

Az elemzéshez felhasznált adatokat az Egyesült Államok több egészségügyi felméréséből merítették a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.