• Új teszt az Alzheimer-kór kimutatására

    Szerző: Független Hírügynökség

    Finn kutatók szerint tomográfos vizsgálati módszerrel kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző abnormális agyi fehérje-lerakódások. Eddig az Alzheimer-betegség egyetlen megbízható diagnosztikai eszköze az agyból vett szövetminta elemzése volt.

    A finn orvosok megállapították, hogy a plakkok pozitronemissziós tomográfos (PET) eljárással is kimutathatók.

    A Kuopiói Egyetem kutatói 10 olyan beteget vizsgáltak, aki súlyos elbutulásban szenvedett, és korábban vettek az agykérgükből szövettani mintát, mivel fennállt náluk a vízfejűség, vagyis az agy-gerincvelői folyadék kóros túlnyomásának gyanúja. Az elbutulás a vízfejűségnek és az Alzheimer-kórnak is lehet tünete.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 10 betegen 11-es szénizotóp jelzőanyag befecskendezése után, 90 percen át készítettek tomográffelvételeket. Az eredmény szerint azoknál a betegeknél, akiknél a szövettani mintában voltak plakkok, a tomográffelvételeken az agy bizonyos részein nagyobb koncentrációt mutatott a szénizotóp, mint azoknál, akiknél a szövettani vizsgálat nem talált lerakódásokat.

    Mivel a tanulmány csak nagyon kis minta alapján készült, a finn tudósok szerint az eredmény megerősítéséhez további kutatásokra van szükség. A tanulmány az Archives of Neurology című ideggyógyászati szakfolyóirat októberi számában jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.13 14:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

    A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

    Már heti két és fél órás sportolással is hatékonyan léphetünk fel a memóriavesztés ellen. A rendszeres testmozgás hatékonyabbnak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés.

    Mire jó a currys étel?

    Heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát - állítják amerikai kutatók. A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják.

    Alzheimer-kór ellen kávéval?

    A mésékelt napi kávéfogyasztás, az abban található nagymennyiségű antioxidánsok hatásának következtében, lényegesen csökkenti az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét - derítették ki finn és svéd tudósok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.