Daganatok - Egészségmegőrzés cikkek

Daganatok - Egészségmegőrzés cikkek

A biológiai terápia szerepe a gyógyításban

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2018-03-13 09:21

A biológiai terápia célzott kezelés, ami azt jelenti, hogy a gyulladásos folyamatot vagy a daganatos sejtek szaporodását a sejtszintű biokémiai vagy biológiai folyamatok egy meghatározott pontján gátolja.

Jelek, amelyek rákmegelőző állapotra utalnak - A leggyakoribb prekancerózisok

BOE - Németh Kamilla, Lektorálta: Dr. Csernus Balázs, patológus
2017-12-07 17:25

Magyarországon a halálozási statisztikák második helyén a daganatos megbetegedések állnak. A rosszindulatú kórképek korai felismerése nagyban növeli a túlélési esélyeket, ezért kiemelten fontos a megelőzés, valamint a szűrővizsgálatok szerepe.

Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2017-11-12 17:25

A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk, a tudomány folyamatosan dolgozik azon, hogyan lehetne még biztonságosabb módszereket kidolgozni a betegség időben való felismerésére.

Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2017-10-30 09:41

A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2017-10-20 09:41

A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során keletkeznek a szervezetben.

Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Rákgyógyítás
2017-09-20 11:25

A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

3 daganattípus, amely öröklődhet

Oxygen Medical - dr. Szűcs László, urológus
2017-08-25 16:04

Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Szűcs László, urológus a rendszeres szűrésekre hívta fel a figyelmet.

13 daganattípus kialakulásának esélye csökkenthető testmozgással

WEBBeteg - E. M. M., fordító
2017-08-05 21:41

Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Rák: az alváshiány is növeli a kockázatot

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2017-07-15 14:21

A kutatók úgy vélik, hogy az alvásban bekövetkezett zavar megakadályozza a melatonin nevű hormon termelését, mely fontos szerepet játszana a rákos megbetegedések elleni védelemben.

Feltalálták a mellrákot jelző melltartót

WEBBeteg - T. Zs., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2017-05-12 11:25

A mexikói Higia Technologies nevű vállalat - melynek feje a 18 éves Julian Rios Cantu - piacra dobta legújabb találmányát, egy melltartót, amely viselése során képes kimutatni a korai stádiumban járó emlődaganatot.