Rákos betegek - Hónapok telnek várakozással, az életük múlhat rajta

Független Hírügynökség
megjelent:

Hónapokig kallódik a rákos betegek többsége, mire kiderül pontosan mi a bajuk és elkezdik a kezelésüket - derült ki az RTL híradóból. Ennyi idő alatt jelentősen romlanak a gyógyulási esélyeik, sőt van olyan daganatfajta, amelyik néhány hónap alatt már áttéteket is képez.

Korábban az Egészségügyi Minisztérium azt tervezte, hogy kötelezik az orvosokat, egy hónap alatt minden rákgyanús beteget vizsgáljanak ki, de a tervezetből végül nem lett semmi.

Fogalomtár daganatos

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

Akinél felmerül a rák gyanúja, azt a háziorvos laboratóriumi, majd képalkotó vizsgálatokra küldi. A laborra 1-2 hetet, a képalkotásra már van, hogy hónapokat kell várni.

Ha megvan az eredmény, a beutaló orvos már a kórházba küldi a beteget. Itt újabb vizsgálat következik, a szövettan, amire szintén több hetes előjegyzés van, az eredményig pedig újabb hetek telnek el. Sokszor pedig már a háziorvosnál elakad a beteg, mert nem ismeri fel a tüneteket, és csak későn küldi tovább a beteget.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít? >>

Van olyan hogy 7-8 hónapig kallódik a beteg, általában pedig 3 hónap amíg érdemi kezelésre jut, ami hosszú idő - mondta az RTL híradónak Szentirmay Zoltán,a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke.

Az onkológus azt mondja, ennyi idő alatt több daganatfajta már áttéteket képez, így a betegek gyógyulási esélyei jelentősen romlanak.

Kevés hazánkban a patológus

A vizsgálatokra azért is kell sokat várni, mert kevés a patológus. Országszerte alig 300 patológus dolgozik, harmadannyi, mint amennyire szükség lenne.

A legsúlyosabb a Dunántúlon a patológus-hiány, emiatt ott csak nagyon kevés vizsgálatot tudnak elvégezni.

A minisztériumban azt tervezték, hogy előírják: minden rákgyanús beteget egy hónapon belül ki kell vizsgálni, de a javaslat végül nem került az országgyűlés elé.

Pedig az onkológusok szerint így évente 10 ezerrel kevesebben halnának meg rákban.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.