• Az ország első gyermekhospice-háza

    Szerző: MTI

    Átadták Magyarország első gyermekhospice-házát, a Dóri Házat Pécsett szerdán. Az intézmény az ősszel kezdi meg működését. Az építtető Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gyura Barbara szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: miután nem volt meg a jogi háttér, hiányzott a megfelelő miniszteri rendelet, eddig nem tudtak működési engedélyt kérni a házra.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter aláírta ugyan a szükséges jogszabályt, de az csak nyáron lép életbe - tette hozzá. A szervezet elnöke kiemelte: a Dóri Ház megépítéséhez szülők és támogatók járultak hozzá. Az engedélyen kívül ötmillió forint még hiányzik, többek között egy intenzív gyermekágy megvásárlásához. Az ünnepélyes átadást a ház névadója, a gyógyíthatatlan betegségben hat évvel ezelőtt elhunyt Várdai Dóra halálának évfordulóján rendezték. Az eseményen ott volt Tari Zsuzsanna, a ház leendő, önkéntes igazgatója, Dóri édesanyja is.

    Hirdetés

    Az épületet Garadnay Balázs püspöki helynök áldotta meg, és Hoppál Péter védnök, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntötte a megjelenteket. A mintegy ötvenmillió forintba kerülő Rácvárosi utcai gyermekhospice-ház alapkövét 2009 szeptemberében helyezték el.

    Gyura Barbara elmondta: Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben, és a kórházakon kívül nincs olyan intézmény, ahol nekik és szüleiknek módjuk lenne a méltóságteljes búcsúra.

    A kuratórium elnöke reményét fejezte ki, hogy az emberek egyre inkább felismerik, hogy gyermekhospice-házra is szükség van, s adójukból támogatják a működtetését, minél jobb felszerelését.

    Az első magyar gyermekhospice-házban egyszerre öt gyermek töltheti utolsó napjait családja körében.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.05.20 23:07, Megjelenés: 2010.05.20 23:07
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Rákkutatás és rákgyógyítás: napjaink kihívásai

    Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology, ASCO) nemrégiben új irányelveket adott ki. A világ egyik legnevesebb szakmai szervezete iránymutatásában azt vázolta fel, hogy a rákkutatásnak, illetve a rákbetegek klinikai kezelésének miként kellene működnie, mit kellene jelentenie az előttünk álló évtizedben.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.