Az ország első gyermekhospice-háza

Szerző: MTI

Átadták Magyarország első gyermekhospice-házát, a Dóri Házat Pécsett szerdán. Az intézmény az ősszel kezdi meg működését. Az építtető Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gyura Barbara szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: miután nem volt meg a jogi háttér, hiányzott a megfelelő miniszteri rendelet, eddig nem tudtak működési engedélyt kérni a házra.

Székely Tamás egészségügyi miniszter aláírta ugyan a szükséges jogszabályt, de az csak nyáron lép életbe - tette hozzá. A szervezet elnöke kiemelte: a Dóri Ház megépítéséhez szülők és támogatók járultak hozzá. Az engedélyen kívül ötmillió forint még hiányzik, többek között egy intenzív gyermekágy megvásárlásához. Az ünnepélyes átadást a ház névadója, a gyógyíthatatlan betegségben hat évvel ezelőtt elhunyt Várdai Dóra halálának évfordulóján rendezték. Az eseményen ott volt Tari Zsuzsanna, a ház leendő, önkéntes igazgatója, Dóri édesanyja is.

Az épületet Garadnay Balázs püspöki helynök áldotta meg, és Hoppál Péter védnök, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntötte a megjelenteket. A mintegy ötvenmillió forintba kerülő Rácvárosi utcai gyermekhospice-ház alapkövét 2009 szeptemberében helyezték el.

Gyura Barbara elmondta: Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben, és a kórházakon kívül nincs olyan intézmény, ahol nekik és szüleiknek módjuk lenne a méltóságteljes búcsúra.

A kuratórium elnöke reményét fejezte ki, hogy az emberek egyre inkább felismerik, hogy gyermekhospice-házra is szükség van, s adójukból támogatják a működtetését, minél jobb felszerelését.

Az első magyar gyermekhospice-házban egyszerre öt gyermek töltheti utolsó napjait családja körében.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.