Mit lát a röntgen? - Életet menthet a radiológus

Szerző: Rákgyógyítás

Az onkológiai ellátás minden szintjén nélkülözhetetlen szerepe van a képalkotó vizsgálatokat végző radiológusoknak: a szűréstől a daganatok és az áttétek megtalálásáig, a gyógyszerek hatékonyságát a tumorok változásán lemérő kontrollvizsgálatoktól az éveken át tartó utánkövetésig sok orvosi döntés múlik azon, mit mutatnak a szervezet egyes részeiről különféle technikával elkészített képek.

A radiológusok tehát – a klinikai onkológusokhoz, a sebészekhez, a sugárterápiás szakemberekhez és a patológusokhoz hasonlóan – a rák- betegek kezeléséről döntő szakértő orvoscsoportok, az „onkoteam”-ek oszlopos tagjai.

Az orvosok egymásra utaltságáról, a betegek félelmeiről, a vizsgálatok jövőjéről is beszélt a RÁKGYÓGYÍTÁS magazinnak az ország három elismert radiológus főorvosa. Tudományos szenzációként járta be a világot a 19. század végén Wilhelm Conrad Röntgennek a felesége kézcsontjairól készített felvétele.

A porosz származású kutató egy addig ismeretlen világot nyitott meg, amit a tudományos elit 1901-ben fizikai Nobel-díjjal ismert el. A találmányban rejlő lehetőségeket fokozatosan ismerte fel a tudomány, mígnem a múlt század közepére már egyre nagyobb biztonsággal alkalmazható vizsgálati módszert jelentett az orvosok kezében a röntgensugár.

Időközben más tudósok rájöttek, hogy nemcsak a szemmel láthatatlan fények, hanem a füllel hallhatatlan hangok is alkalmasak orvosi célokra: a 20. század derekán már léteztek a kezdetleges ultrahangkészülékek is. Ahogyan korszerűsödött a technológia, úgy váltak egyre nélkülözhetetlenebbé a képalkotó berendezések, a radiológia pedig önálló tudományággá fejlődött.

Életet menthet a radiológus

A daganatok időbeli felismerése és a megfelelő kezelés megtervezése ma elképzelhetetlen a radiológusok nélkül. – A rosszindulatú daganatos betegségek egyre nagyobb hányadát fedezzük fel olyan korai stádiumban, amikor a tumor még nem okoz panaszokat, így nagyobb az esély a gyógyulásra is – kezdi egy gyakorlati eredménnyel prof. dr. Forrai Gábor, az Állami Egészségügyi Központ Radiológiai Diagnosztikai Osztályának vezető főorvosa. Példaként az emlő mammográfiás vizsgálatát említi.

– A még nem tapintható méretű, 3-5 milliméter átmérőjű, kezdeti stádiumban lévő emlődaganatokat a mammográfia révén csak a radiológusnak van esélye felfedezni, ezért szomorú, hogy még mindig nem él elegendő nő ezzel a lehetőséggel.

A teljes cikket ITT a Rákgyógyítas.hu weboldalán tudja elolvasni

Olvasson tovább! Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

Olvasson tovább! A leggyakoribb daganatok első tünetei

(Rakgyogyitas.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Változik a leggyakrabban előforduló...

A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban...

Tizenkét súlyos tévhit a...

Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az...

Röntgenvizsgálat

A röntgen (rtg) vizsgálat napjainkban rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.