Vastag- és végbélrák - Elképesztő halálozási arány

Szerző: Független Hírügynökség

Évente 9 ezer új vastag-, és végbélrákost regisztrálnak, és közülük kezelés nélkül 58 százalék meghal. Ez kór a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek közül.

Több mint a fele meghal a vastag-, és végbélrákosoknak, miközben a szakma még mindig a szűrés módszerén vitatkozik - többek között erről is szó volt azon a pénteki fővárosi VIII. kerületi nyílt napon, amelynek "Ne félj a ráktól!" volt a címe.

Az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság által szervezett rendezvényen számos szakember tartott előadást a daganatos betegségekről, ezek szűréséről és a legújabb terápiákról. A rendezvényen elhangzott: évente 9 ezer új vastag-, és végbélrákost regisztrálnak, és közülük kezelés nélkül 58 százalék meghal.

Ez kór a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek közül. Évek óta tervezik, hogy országosan szervezett szűrővizsgálatokkal előzik meg ennek a ráknak a kialakulását, de a szakma továbbra sem döntötte el, hogy melyik módszert alkalmazzák: a vérvizsgálatot, vagy a kolonoszkópiás eljárást, amikor egy hüvelykujj vastagságú csövet vezetnek be 80 centire a vastagbélbe.

Hogyan előzzük meg?

A megelőzést a rizikótényezőként említett állapotok, betegségek megelőzése és kezelése jelenti. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás szerepét ebben nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Szűrővizsgálatként ajánlható a széklet vér tartalmának orvosi ellenőrzése, amelyet a végbél ujjal történő vizsgálatával szokás egybekötni. Ezzel a módszerrel ugyan nem zárható ki biztonsággal a betegség, de a vastagbélrákra igen jellemző véres székletet kimutatja abban az esetben is, ha a vér szemmel nem látható.
Az elmúlt években szóba került Magyarországon a vastagbélrák colonoscopiás szűrésének bevezetése a középkorúak közt, amelynek a rendszerét jelenleg dolgozzák ki.
Az első tünetek>>

A székletvérszűrés az igazi?

Kásler Miklós, az onkológiai intézet főigazgatója, az európai rákellenes kódexre és az amerikai szakirodalomra hivatkozva azt mondta: országos szűréseknél a székletvérszűrést támogatja a külföldi szakma, hiszen egy ilyen vizsgálat eredménye attól is függ, hogy hányan mennek el rá.

A magyar tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a fájdalmas kolonoszkópiás szűrésen még azoknak is csak a harmada jelent meg, akiknél fennállt a vastag-, és végbélrák gyanúja.

Eszerint valószínűleg nagyon kevesen lennének azok, akik egészségesen is hajlandók lennének egy ilyen vizsgálatnak kitenni magukat - tette hozzá.

A nyílt napon szó esett azokról az új gyógyszeres és sugárterápiákról, amelyekkel sikeresen lehet gyógyítani a rákot.

Polgár Csaba az intézet főorvosa kiemelte a prosztatarák kezelésében alkalmazott legújabb sugárterápiás eljárást, az úgynevezett brachy terápiát, amely célzottan pusztítja el a rákos sejteket, miközben kíméli az épp szöveteket.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

MRNS: a koronavírus után a rák az...

A koronavírus elleni mRNS-vakcinát kifejlesztő tudósok azt tervezik, visszatérnek eredeti kutatásukhoz, s a jövőben újra a rák ellen bevethető...

Táplálkozás és béldaganatok -...

Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek a bélrendszeri...

Életmód és táplálkozás...

A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve...

Élet a bélrák diagnózisa után

A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben...

Betegklub vastagbéldaganattal...

Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak...

A vastagbéldaganat szövettani...

A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.