Hat szabály betartásával elkerülhető a rák

Szerző: Független Hírügynökség

Hat egyszerű szabály betartásával - dohányzásmentes élettel, kevesebb alkohollal, több mozgással, egészséges táplálkozással, óvatos napozással és szintén óvatos szexuális élettel - elkerülhetőek lennének a daganatos betegségek - véli Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A rák nem halálos betegség, 3 esetből egy megelőzhető, egy meggyógyítható - mondta a Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A csütörtöki rákellenes világnap kapcsán az elnök azt is közölte: Bár a harmadik beteg rákban hal meg, az új gyógyszereknek köszönhetően sokkal tovább élhet, mint korábban.

Tudta?

Magyarországon a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében vezető haláloknak számít a 2009-es év statisztikái alapján.

Simon Tamás azt mondta: Magyarországon 140 ezer ember hal meg évente, ennek a fele keringési betegségek miatt, 22-23 százalék pedig rákban.

Ezek az arányok megegyeznek a nyugat-európai országok adataival.

A különbség azonban az, hogy máshol a daganatos betegek tovább élnek, mint itthon. Például míg Hollandiában a rákos betegek többsége 75 év fölött hal meg, addig Magyarországon 65 és 70 éves kor között - tette hozzá.

Hat szabály a rák megelőzése érdekében

A liga elnöke szerint sokat kell javítani a szűrési hajlandóságon is, mert Magyarországon még ha meghívót kapnak az emberek, akkor sem megy el többségük a szűrővizsgálatokra.

A mellrák-szűrésre például csak a behívottak 40 százaléka, a méhnyakrák-szűrésekre csak 10 százalék megy el - tette hozzá.

Simon Tamás szerint az emberek többsége nem tudja, hogy ha betartanának 6 egyszerű szabályt, nagy eséllyel elkerülhetnék a daganatos betegségeket.

Ezek: dohányzásmentes élet, kevesebb alkohol, több mozgás, egészséges táplálkozás, óvatos napozás és óvatos szexuális élet.

(F.H.)

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

MRNS: a koronavírus után a rák az...

A koronavírus elleni mRNS-vakcinát kifejlesztő tudósok azt tervezik, visszatérnek eredeti kutatásukhoz, s a jövőben újra a rák ellen bevethető...

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.