Új eljárás a rákőssejtek azonosítására

MTI
megjelent:

Az Oxfordi Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki arra, miként lehet őssejtekben gazdag mintát venni bélrákos sejtvonalakból, majd laboratóriumi sejttenyészetben tartani azt.

Új, gyorsabb módszert találtak brit kutatók a rákőssejtek tanulmányozására, amelyek kulcsszerepet játszanak a rák kifejlődésében és kiújulásában is.

Mik az őssejtek?
Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak.
Bővebben az őssejtekről >>

Az eljárás segítségével bármikor tesztelhetik, hogy a tervezett gyógyszeres terápia hatásos-e a daganatsejtek ellen. Walter Bodmer, a tanulmány vezetője elmondta, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb sejtvonalakon kipróbálni egy-egy szert, így jóval több rákellenes gyógyszert értékelhetnek.

Amennyiben egy hatóanyag nem pusztítja el megfelelően a rákőssejteket, a tumor újra növekedésnek indulhat.

A rákőssejtek olyan mestersejtek, amelyek ellenállnak a hagyományos kemo- és sugárterápiának, ezért sok esetben a rák visszatérését eredményezhetik.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben kedden megjelent tanulmány szerzői szerint a rákőssejtek azonosítására eddig csak hosszas eljárással volt lehetőség.

Biopszia után a rákbetegek tumormintáiból sejttenyészetet hoztak létre, majd megnézték, hogy egerekben okoz-e daganatot.

Az új módszer ezzel szemben sejtvonalakat alakít ki a rákőssejtekből, amelyeket többször felhasználhatnak, folyamatosan rendelkezésre állnak. A kutatók új megállapítása az is, hogy a rákőssejtek különböző számban és arányban találhatók meg a tumorokban. Az agresszívebb, gyorsabban növekvő daganatokban például nagy mennyiségben voltak jelen rákőssejtek.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.