Kávéfogyasztás és a prosztatarák

MTI
megjelent:

A kávéfogyasztás az előrehaladott prosztatarák ellen is védi a férfiakat - állapították meg amerikai kutatók.

A Harvard Egyetem tudósai kutatásuk során ötvenezer férfit vizsgáltak húsz éven keresztül. A vizsgálat ideje alatt minden tizedik férfi betegedett meg prosztatarákban, de az erős kávéfogyasztók esetében hatvan százalékkal ritkábban alakult ki agresszív karcinóma, mint azoknál, akik kerülik a koffeintartalmú italokat.

Kathryn Wilson, a kutatás vezetője egy houstoni rákkutató konferencián hangsúlyozta: az összefüggést további kutatások során kell még vizsgálni, és további tanulmányokkal kell megerősíteni. Egyelőre a hatás okát is vizsgálják.

A kávé több száz olyan anyagot tartalmaz, amelyek befolyással vannak a különböző testi funkciókra.

"Ez az élvezeti cikk hat az inzulinra, a szőlőcukor-anyagcserére és a nemi hormonok koncentrációjára is - mindezek szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásánál" - hangsúlyozta Wilson.

A prosztatarák tünetei
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát! A prosztatarák sok esetben látens (lappangó) formában van jelen. Gyakran a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény.
Milyen jelek utalhatnak prosztatarákra? >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.