• Axel Ullrich - Rákkutatásért kapott díjat Debrecenben

    Szerző: MTI

    A német professzornak pénteken a Debreceni Egyetemen (DE) nyújtották át át a díjat, amelyet az egyetem Orvos- és Egészségtudományi centruma 2003-ban alapított, és minden évben 10 ezer eurós jutalommal együtt ítéli oda az olyan kutatóknak, akik munkájukkal lényeges előrehaladást értek el a molekuláris orvostudomány területén.

    Axel Ullrich német rákkutató, a melltumorok gyógyítására használt rákellenes gyógyszer felfedezője vehette át idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést.

    Hirdetés

    Axel Ullrich professzor, a Max Planck Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója többek között a normál sejtek olyan elváltozásait vizsgálja, amelyek a betegségeket okozzák.

    Fogalomtár daganatos


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    A szakember a világon elsőként kezdte felhasználni a rákkutatás során a géntechnológia eredményeit, illetve az ő vezetésével dolgozták ki az első biotechnológiai gyógyszer, a Humilin elnevezésű humán inzulin géntechnológiai előállítását. Szintén ő a felfedezője a Herceptin nevű rákellenes gyógyszernek, amelyet bizonyos melltumorok kezelésére használnak világszerte.

    Fésüs László, a DE rektora a díjátadást követően az MTI-nek elmondta, hogy céljuk a díj adományozásával az innovatív orvostudományi kutatások kiemelkedő teljesítményeinek elismerése: a német professzor kutatásaival méltán vált a ma élő egyik legnagyobb kutatójává az orvostudományoknak.

    Génalapú kutatási módszereit a világ minden pontján, így a DE orvostudományi centrumában is alkalmazzák - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.11 18:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

    Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Emlékeink programozhatják át idegsejtjeink kommunikációs gépezetét

    Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépezetei. Az utóbbi években kiderült róluk, hogy felépítésüket nemcsak a genetika, hanem gondolataink, emlékeink is formálják. Hogy pontosan miként, arra keresi a választ a következő öt évben Nusser Zoltán, az MTA KOKI kutatója az Európai Kutatási Tanács 2,5 millió eurós támogatásával.

    Genetikai okok a hosszú életre?

    Gének olyan mintázatát azonosították tudósok, amely minden korábbinál nagyobb pontossággal mondja meg, hogy ki éri meg századik születésnapját - még akkor is, ha más génjei betegségekre hajlamosítanak.

    Miért öregszenek egyesek korábban? Kutatás

    Olyan génváltozatra bukkantak brit és holland kutatók, amely megmagyarázhatja, miért öregszenek egyes emberek korábban, mint mások; a felfedezés az öregedéssel összefüggő betegségek, ráktípusok megértéséhez is közelebb visz.

    Genetika - Hogyan hozható létre hosszabb életű egyed?

    A japán kutatás választ adhat arra az alapvető kérdésre, hogy az emlősöknél a hosszú életet csak egyik vagy mindkét szülő génjei határozzák-e meg. Talán az is kiderül majd, hogy a nők miért élnek átlagosan tovább, mint a férfiak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.