Daganatos betegségek: gyakoriság és halálozás

MTI
megjelent:

Az Annals of Oncology című brit orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a száj- és torokrák okozta halálesetek száma mintegy 10 százalékkal csökkent a férfiak esetében, a nőknél viszont növekedett.

Európában stabilan csökkent a halálos kimenetelű rákos megbetegedések száma a 1990-1994, illetve a 2000-2004 közötti adatokat összevetve, a férfiaknál 9, a nőknél 8 százalékkal egy tanulmány szerint.

Az Annals of Oncology című brit orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a száj- és torokrák okozta halálesetek száma mintegy 10 százalékkal csökkent a férfiak esetében, a nőknél viszont növekedett. A fő kockázati tényezők a ráknak ennél fajtájánál a dohányzás és az alkoholfogyasztás, amely a vizsgált halálesetek 80 százalékért felelős.

"Az olyan országokban, mint Franciaország és Olaszország, ahol az 1980-as évek elején a legmagasabb volt az alkoholfogyasztás, de később lényegesen csökkent, kedvező tendenciát mutat a szájrák okozta halálozási arány (...) míg a legtöbb észak-európai országban, ahol nő az alkoholfogyasztás, a férfiak esetében negatívabbak a tendenciák" - áll a tanulmányban.

Szomorú statisztika - Több a tüdőrákos nő

A tüdőrák tünetei

Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
A tüdőrák tünetei >>

A tüdőrák okozta halálozás egész Európában visszaesett a férfiaknál 17 százalékkal 1995 és 2004 között, de ugyanebben az időszakban 27 százalékkal nőtt a nőknél.

2000 és 2004 között Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban és a balti országokban volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálozási arány a férfiak esetében, míg a nőknél Skócia és Magyarország áll vezető helyen.

A dohányzással és alkoholfogyasztással ugyancsak összefüggő nyelőcsőrák okozta halálozás kismértékben csökkent a férfiaknál, a nők esetében általában nem változott, de a középkorú nőknél emelkedett.

Jelentősen csökkent Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban - ugyanazokon okokból, mint a szájrák esetében -, de nőtt a legtöbb észak-, közép- és kelet-európai országban, mindenekelőtt Dániában, Skóciában és a balti államokban.

A melanóma növekvő tendenciát mutat

A bőrrák, így a melanoma okozta halálozás az EU-ban mind a férfiak, mind a nők esetében még mindig növekvő tendenciát mutat, de a középkorú páciensek esetében nem változik, a fiatalok körében pedig csökken.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

"Ennek egyik lehetséges oka, hogy a fiatalabb nemzedékekhez lassan eljutnak a napozás okozta veszélyekről szóló egészségügyi üzenetek" - mondta Cristina Bosetti, az olaszországi Mario Negri kutatóintézet onkológiai részlegének vezetője.

A mellrák okozta halandóság 13 százalékkal csökkent valamennyi korosztályban, 17 százalékkal a 35-65 év közötti, 25 százalékkal a 35-44 év közötti korosztályban, de csak 6 százalékkal a 65 vagy annál idősebb nőknél.

Eredményes a méhnyakrák szűrés

Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A halálozási arány jelentősen csökkent Nagy-Britanniában és más nyugat-európai országokban, de változatlan maradt, illetve nőtt Oroszországban és több kelet-európai országban.

A méhnyakrák okozta halálozás összességében 19 százalékkal csökkent, de továbbra is magas Oroszországban és Kelet-Európában. Nyugat- és Észak-Európában a szűrőprogramok kiszélesítésének köszönhető a csökkentés.

A magasabb kelet-európai halálozási arány szűrőprogramok sürgős bevezetését teszi szükségessé a kutatók szerint.

A prosztatarák okozta halálozás EU-szerte szerény - mintegy 4 százalékos - csökkenést mutat. Visszaesést tapasztaltak Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában, ami feltehetően a jobb kezelési módszereknek köszönhető, de Oroszországban, a balti államokban, Lengyelországban és más kelet-európai országokban továbbra is nő a prosztatarák okozta halálesetek száma.

(MTI)

Cikkajánló

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.