• Ingyen méhnyakrák elleni oltás Bonyhádon

    Szerző: FH

    Ingyen kapják a méhnyakrák elleni védőoltás egy részét a Bonyhádon élő 12 éves lányok. A tervek szerint a három oltásból kettőt fizet ki a város összesen 67 lánynak. Évente csaknem félezer nő haláláért felelős a méhnyakrák Magyarországon.

    A méhnyakrák


    Évente csaknem félezer nő haláláért felelős a méhnyakrák Magyarországon, márpedig ezek egy része megelőzhető lenne. A méhdaganatok csaknem ötödéért felelős humán papillómavírus ellen védőoltással lehet védekezni, amit 12 éves kortól lehet beadni. A vírus szexuális úton is terjed.

    A bonyhádi önkormányzat úgy döntött, hogy azoknak a helybeli lányoknak, akik 1995. január 1. és december 31 között születtek, kifizetik a védettséget adó három oltás árának kétharmadát, vagyis a 2. és 3. oltás árát - mondta el a Független Hírügynökségnek Filóné Ferencz Ibolya az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. Ez 60 ezer forintos támogatást jelent. A családoknak így tehát csak az elsőt kell saját költségen beadatni, ami 30 ezer forintba kerül.

    Azért kapják első körben a 12 éves lányok, mert ők a legvédtelenebbek, náluk még nem lehet a szervezetben a fertőzés, róluk még feltételezik, hogy nem élnek nemi életet. A Tolna megyei település önkormányzata a költségvetésében már elkülönítette az összeget, amiből támogatni tudják a 67 lány védőoltását. Az önkormányzatnál már több család is jelezte, beadatták lányuknak az oltást.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem ad hozzá támogatást a védőoltáshoz, az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint egyelőre nem is merült fel, hogy bekerüljön a kötelező védőoltások közé. A klinikai vizsgálat ugyan bebizonyította, hogy a vakcina a még nem fertőzött nőkben 100 százalékban gátolja a méhnyakrák kialakulását, a hosszú távú hatékonysági vizsgálatok azonban még nem zárultak le.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.26 11:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át: a vírus a felelős a nemi szerveken jelentkező szemölcsök megjelenéséért és a méhnyakrák előfordulásában is kiemelt szerepe van.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Gombás fertőzés - Ami a reklámokból kimaradt

    Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.