Rákbetegek és a klinikai kutatások

Szerző: Rákgyógyítás

Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna, világszerte betegek ezreinek teszik hozzáférhetővé.

Ez azért történik, hogy a gyakorlatban is tapasztalatot szerezzenek arról, a korábbihoz képest mennyivel hatékonyabb az új terápia.

A nemzetközi vizsgálatokba a magyar onkológiai centrumok betegeinek is van lehetőségük bekapcsolódni, akik ezzel a "ma terápiái" mellett a "holnap gyógyszereihez" is hozzájuthatnak.

A Rákgyógyítás magazin sorozatában azt mutatjuk be, milyen tapasztalatokat szereztek az ország onkológiai osztályain a klinikai kutatásokról, illetve egyes intézetekben mely betegségtípusok tudományos vizsgálatára koncentrálnak.

- Emlőtumorokban, vastagbél- és végbélrákban, emésztőszervi daganatokban folytatunk vizsgálatokat, ám egyes betegeink részesei olyan kutatásoknak is, amelyek a petefészekrák, a prosztatadaganatok vagy egyes szarkómák hatékonyabb terápiáját célozzák – sorolja Dr. Faluhelyi Zsolt, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosa a betegségtípusokat, amelyekben jelenleg az intézményben klinikai gyógyszervizsgálatok futnak.

Nagyon pontosan behatárolt, hogy mely betegeknél alkalmazhatók a klinikai kutatások során vizsgált hatóanyagok, ebből is következik, hogy a különféle betegségek között nagy aránybeli eltérések vannak: az emlőrákos és vastagbélrákos betegeknek majdnem a fele, a prosztatatumorral kezelt pácienseknek a negyede kapcsolódott be valamely kutatásba.

A teljes cikk a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvasható.

(rakgyogyitas.hu)

Olvasson tovább! Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Sok a rákos a családomban. Én is...

A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.