Vérvizsgálattal ki lehet mutatni a rák kiújulását?

Szerző: MTI

Olyan diagnosztikus eljárás kifejlesztésén dolgoznak egy uniós konzorcium keretében magyar, francia, osztrák és észt kutatók, amely alkalmas lehet a mell- és vastagbélrákos pácienseknél arra, hogy vérvizsgálattal megjósolják a betegség kiújulásának valószínűségét - mondta el az MTI-nek Takács László immunbiológus, a Debreceni Egyetem professzora, a program koordinátora.

A COBRED elnevezésű projekt az Európai Unió 6. kutatási keretprogramjának része. Az első kétéves szakasz értékelését fejezték be a kutatók, akik ebből az alkalomból pénteken sajtótájékoztatót tartottak Budapesten.

A program keretében a franciaországi Curie Intézetben mellrákos betegektől, a Debreceni Egyetemen pedig vastagbélrákos páciensektől vett vérmintákban keresték azokat az anyagokat, amelyek a daganat kiújulását jelezhetik.

Az emlőrák

Ezek a biomarkerek alkalmasak lehetnek a későbbiekben rákdiagnosztikára.

Az elemzéseknél háromféle vegyületcsoport után kutattak a szakemberek: a tumort jelző fehérjéket, kisebb szerves molekulákat, úgynevezett metabolitokat, valamint a vérben keringő sejtekből a génkifejeződést jelző molekulákat keresték.

"Célunk az volt, hogy a vérben megtaláljuk azokat a molekuláris változásokat, melyek a daganat műtéti eltávolítása után történnek" - összegezte Takács László, hozzátéve, hogy a néhány száz beteg közreműködésével elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei kecsegtetőek.

Egyetlenberendezés vizsgálná a jövőben

A 2,5 millió eurós kutatási programban a Debreceni Egyetem mellett részt vesz a francia Curie Intézet és Gustave-Roussy Intézet, az Innsbrucki Egyetem és az észt Tartu egyeteme is.

A vastagbélrák és tünetei

Az életmódbeli és táplálkozási szokások a betegség kialakulását jelentős mértékben befolyásolják, mivel a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára szükségtelen, káros és rákkeltő anyagok.
A vastagbélrák és tünetei>>

A génkifejeződést az Ipsogen nevű francia cég vizsgálta, a fehérjéket a BioSystems International, a metabolikumokat pedig a Biocrates osztrák biotechnológiai vállalat.

A kutatók tervei szerint a későbbiekben a molekuláris profilt az eddigi három különböző készülék helyett egyetlen berendezésben vizsgálhatnák, ha megfelelő partnert találnak a méréstechnológia területén.

Szintén a jövőbeli elképzelések között szerepel a bioinformatikusokkal való együttműködés, amely lehetővé tenné a molekuláris profil elemzése közben keletkező nagyszámú adat gyorsabb feldolgozását.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Mi okozhat emelkedett...

Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.