• A daganatok okozta fájdalom pusztító hatásai

    Szerző: WEBBeteg

    Nagy felmérést végeztek európai betegek körében a daganatos áttörő fájdalom mindennapi életre gyakorolt pusztító hatásairól.

    Az európai felmérés első eredményeit a  Nemzetközi Fájdalomtársaság Európai Szervezetének (EFIC) 6. kongresszusán mutatták be.

    Hirdetés

    Daganatos betegség esetén kötelező a fájdalomcsillapítás


    A rákbetegséggel és a kezelésekkel is gyakran jár együtt fájdalom, amelyet minden esetben csökkenteni kell és lehet, ám ez csak a beteg, a hozzátartozók és az orvosok együttműködésével sikerülhet.

    Részletek >>

    Korábbi felmérések a daganatos fájdalom kezelését csak áttekintették, míg ez az első olyan nemzetközi vizsgálat, ahol az áttörő daganatos fájdalmat (BTCP) részletesen vizsgálták a beteg szemszögéből.

    Az alábbi, Nagy-Britanniában, Svédországban és Dániában bevont első 200 beteg adataiból származó eredmények értékes bepillantást nyújtanak a daganatos betegek áttörő fájdalom kezelésével kapcsolatos tapasztalataiba, az állapot mindennapi életükre gyakorolt hatásaiba.

    • a betegeknél átlagosan naponta 3-szor jelentkezik BTCP epizód 
    • az epizódok átlagosan 60 percig tartanak
    • a fájdalom epizódok 96 százalékát a  mérsékelttől  asúlyosig jellemzik
    • a betegek 87 százalékánál a BTCP megzavarja mindennapi életüket, értve ez alatt az alvást, sétálást, másokkal való programot

    „A vizsgálat igazolta, hogy az áttörő fájdalom szignifikáns jelentőségű a betegek mindennapi élete szempontjából’ magyarázta Dr. Andrew Davies, (Department of Palliative Medicine, Royal Marsden Hospital, UK), a felmérés vezető vizsgálója. Az áttörő fájdalom nagyon eltér a háttérfájdalomtól.

    Utóbbi folyamatos, krónikus, szakadatlan gyógyszerelést igénylő fájdalom. Az áttörő gyorsan alakul ki, rövid ideig tartó olyan intenzív fájdalom amely „áttör” a krónikus fájdalmon még akkor is ha az gyógyszeresen jól kontrollált. Munkaképtelenné teszi/inaktiválja és nagyon meggyötri a beteget.”

    Az ilyen jellegű fájdalom epizód kezelésére a gyorsan ható, rövid hatóidejű, a BTCP epizód természetéhez szorosan igazodó készítmény volna az ideális. Ráadásul könnyen alkalmazhatónak kell lennie a beteg compliance javítására. A felmérés eredményei azonban azt mutatják, hogy:

    • a betegek 98 százaléka orális szert használ,
    • a fájdalom csökkenés kezdete átlagosan 20 perc,
    • a tényleges fájdalomcsillapítás kezdete átlagosan 30 perc, annyi, amennyi a BTCP epizód   időtartamának a fele.

    „A BTCP kezelésére a legszélesebb körben még mindig az orális opioidokat alkalmazzák, annak ellenére, hogy e gyógyszerek  hatásgörbéi nem felelnek meg a BTCP epizód jellemzőinek. A más úton alkalmazott opioidok, például az intranasalis szignifikáns előnyöket mutat az oralissal szemben.

    E felmérés interim eredményei azt sugallják, hogy az áttörő daganatos fájdalomtól szenvedő betegek többségénél ezek az alkalmazási módok lennéneK megfelelőek és a betegek örömmel fogadnák azokat” nyilatkozta Dr. Andrew Davies.

    A daganatos áttörő fájdalom európai felmérésébe folyamatosan toborozzák a betegeket Németországban és Írországban. A felmérést ki fogják terjeszteni Ausztriára, Belgiumra, Csehországra, Finnországra, Franciaországra, Görögországra, Hollandiára, Norvégiára, Portugáliára, Spanyolországra és Svájcra.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2009.09.14 09:10, Megjelenés: 2009.09.14 09:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    Fájdalomcsillapítás: a folyékony gyógyszerformák előnyei

    A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából is vannak írásos emlékei a fájdalomcsillapításnak.

    5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

    Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

    Derékfájás (lumbágó)

    A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést.

    A fájdalom életet menthet - Amit a fájdalomról tudni kell

    Miért hasznos, ha testünk fájdalomérzettel jelzi, hogy valami nincs rendben? Miért érzik magukat életveszélyben a fájdalmat nem érző emberek?

    Daganatos terápia

    A daganatos betegségeket többféle terápiával lehet kezelni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.