Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények

Szerző: Rákgyógyítás

Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály tiltja e termékek reklámozása során a betegséget megelőző vagy gyógyító hatás feltüntetését.

A Gazdasági Versenyhivatal, az ÁNTSZ, az Egészségügyi Tudományos Tanács, az Országos Gyógyszerészeti Intézet folyamatosan figyelmeztet az ellenőrizetlen termékekben rejlő kockázatokra.

Óvakodjon az ellenőrizetlen összetételű termékektől!

Természetesen nem lehet egy kalap alá venni minden terméket, hiszen azok között vannak régóta ismert, jól bevált, szigorú minőségbiztosítási rendszerben előállított és korrekt módon forgalmazott készítmények, amelyek megfelelő alkalmazása nem veszélyes. Az ellenőrizetlen összetételű vagy túl sokat ígérő termékektől ugyanakkor bölcsebb óvakodni.

Ennél többet ritkán tehetnek, mert amint azt dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese a Rákgyógyításnak elmondta, étrend-kiegészítőként gyakorlatilag bárki, bármit forgalomba hozhat, erre még csak engedélyt sem kell kérnie. A termékek nagyon ritkán jutnak el olyan laboratóriumba, ahol megvizsgálnák a valós összetételüket.

Kiszámíthatatlan kölcsönhatások

Sok daganatos beteg – sokszor orvosát sem beavatva – vásárol önmaga, vagy fogyaszt hozzátartozója révén olyan vitaminkészítményeket, étrend-kiegészítőket vagy titkos csodaszerként árult termékeket, amelyektől azt reméli, hogy erősödik az immunrendszere, javul az állapota, növeli az esélyét a gyógyulásnak, vagy legalábbis a betegség kordában tartásának.

Ezzel önmagában még nem is lenne baj egészen addig, amíg a kiegészítőnek szánt terápia nem megy az orvosi kezelés rovására, illetve nem okoz több kárt, mint hasznot a beteg szervezete számára.

A kockázat éppen ebben rejlik: hiteles vizsgálatok híján senki sem tudja megmondani, hogy egy adott rákbetegség adott stádiumában lévő, különféle gyógyszerekkel kezelt beteg számára mit hozhat egyik vagy másik kereskedelmi forgalomban árult termék kontroll nélküli használata.

Amíg az minden gyógyszerről pontosan tudható, hogy kinek tanácsolt és kinek nem, mekkora eséllyel járul hozzá a javuláshoz, milyen mellékhatásokat okozhat és milyen kockázatokat hordoz, az étrend-kiegészítőkről nincsenek efféle információk, az esetek egy jelentős részében senki sem tudja még csak azt sem megmondani, hogy mit rejtenek a dobozok.

(rakgyogyitas.hu)

A cikk folytatása a Rákgyógyítás.hu-n:
1/5 Nincsenek hiteles tudományos vizsgálatok
2/5 Nem tudni mit rejtenek a kapszulák
3/5 Több ezer étrendkiegészítőt regisztráltak
4/5 Az egyedi esetek nem meggyőzők
5/5 Hitek és tények

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Tévhitek és tények a rákról

A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat...

A rákbetegekért - élőszóban...

"A klinikai onkológia egyik hiányossága, hogy csak a szerveket és nem a beteg egészét a testet-lelket kezeli." - vallja Szántó János professzor.

Rák: a személyiségen is múlhat a...

Kiknek nagyobb a kockázata a rákra és kiknek jobbak az esélyei a gyógyulásra? – teszi fel a kérdést a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása...

Rákgyógyítás: a rák mellett mi...

Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. nyári kiadása. Az ingyenes, s hirdetések nélküli lap ír a rák mellett fennálló kísérőbetegségek...

Hallott Ön a minden daganatot...

Világszenzációnak titulált gyógymódot népszerűsítő email érkezett szerkesztőségünkbe. A módszer végleges gyógyulást ígér minden daganatos...

Vágó István óvatosságra inti a...

Vágó István a sarlatánság ellen küzdve arra figyelmeztet: egyre több bizonyítatlan hatékonyságú csodaszert kínálnak a súlyos betegeknek. Erről a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.