Rákterápia - hogyan segítenek a betegek a kutatásban?

Szerző: Rakgyogyitas.hu

A kórházakban és a klinikákon a daganatellenes terápiákban nemcsak felhasználják az egyes betegségekre már törzskönyvezett gyógyszereket, hanem újabb, még nem rutinszerűen alkalmazott készítményeket is tesztelnek a betegek bevonásával.

A pácienseknek ezzel esélyük nyílik arra, hogy olyan gyógyszereket is megkapjanak, amelyek valószínűleg csak további évek elteltével kerülnek majd be a mindennapi onkológiai gyakorlatba.

Az orvosok pedig ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy egy-egy új terápiáról már a hivatalos nemzetközi bevezetés előtt tapasztalatokat szerezzenek.

A klinikai vizsgálatok keretében a betegek csak olyan készítményeket és gyógyszer-kombinációkat kapnak, amelyek az előzetes szigorú ellenőrzések és tesztek során biztonságosnak bizonyultak.

Egy készítmény akkor válhat gyógyszerré, ha a betegek körében bizonyítottan kedvező hatást fejt ki, azaz – típusától függően – hozzájárul a daganatmentesség eléréséhez és fenntartásához, javít az életminőségen, késleltetni képes az állapotrosszabbodást, illetve növelni tudja a teljes túlélést.

– A kutatásoknak köszönhetően az utóbbi években egyre több új és hatékony gyógyszert fejlesztettek ki a daganatos betegek kezelésére.

A hagyományos kemoterápiás szerek mellett megjelentek a célzott módszerek, amelyek segítségével optimálisabb, a betegségre és az adott betegre szabott kezeléseket tudunk biztosítani.

Többféle tumor, különféle stádumainál folynak kísérletek

A mellrák különféle stádiumaiban, a vastagbél- és végbélrákban, a petefészek és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatainak kezelésében egyaránt folynak jelenleg is olyan nemzetközi vizsgálatok, amelyek ezen kórok eddiginél hatékonyabb kezelését célozzák – számol be dr. Boér Katalin, a fővárosi Szent János Kórház és Észak-Budai Egyesített Intézmény onkológiai osztályának főorvosa arról, hogy várakozásai szerint az innováció révén mely betegségek gyógyítási esélyei javulhatnak a jövőben.

A cikk teljes terjedelemben a Rakgyogyitas.hu oldalán, ITT olvasható.

(Rakgyogyitas.hu)

Olvasson tovább! Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

Olvasson tovább! Klinikai vizsgálatok - Miért hasznos a betegeknek?

Olvasson tovább! 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Személyre szabott gyógyászat:...

Az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséről rengeteget hallunk, olvasunk. Nincs olyan hét, hogy ne jöjjenek ki a területen új tudományos...

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.