Biztonságosabb vírusterápia a rák ellen

Szerző: MTI

Ártalmatlan náthavírust felhasználva sikerült elpusztítani egerekben a ráksejteket, miközben májuk nem károsodott - közölték pénteken brit kutatók.

Módosított adenovírust használtak, amely megtartotta fertőzőképességét, azaz be tudott hatolni a sejtekbe. Egyidejűleg érzékennyé tették bizonyos, az egerek májában található molekulákra, így a vírus végül is elpusztult a májban.

Az új módszerrel kezelt egerek 20 százaléka meggyógyult, a többi kétszer hosszabb ideig élt, mint a kezeletlen egerek - közölte Ryan Cawood, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Elmondása szerint irányítani tudják a vírusok szaporodási helyét: a daganatsejtekben sokszorozódnak, a májsejteket nem támadják meg.

A rák vírusterápiája már korábbi kutatásokban is felmerült, ám a többi, egészséges sejt védelmére nem született eddig megoldás. Az oxfordi csoport úgy hidalta át ezt a problémát, hogy érzékennyé tette a vírust olyan molekulákra, amelyek csak a májban találhatók.

Az emberi kísérleteket legkorábban két év múlva kezdhetik meg, mert a módszer biztonságosságát még tesztelik. Az eredményt ismertető tanulmányt a PLoS Pathogens elnevezésű nyílt internetes tudományos portál közölte.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

Vírus vs. baktérium: Mi a...

Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A...

Vírusok, baktériumok, gombák...

A kórokozók nem közvetlenül felelősek a rák kialakulásáért, hanem az általuk okozott, tartósan fennmaradó gyulladás vezet ehhez a folyamathoz. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.