Hüvelyen át vették ki a donor veséjét

Szerző: MTI

Problémamentesen gyógyult az az amerikai nő, akinek a hüvelyén át vették ki egyik veséjét. Az asszony vesedonor, szervét unokahúga kapta meg. A műtétet a baltimore-i (Maryland állam) John Hopkins Medical Centerben végezték.

A vesedonor és a szervátültetésen átesett unokahúga is jól van - mondta el Robert Montgomery, a transzplantációs sebészet vezetője.

Bár távolítottak már el ezzel a módszerrel rákos daganatokat vagy nem működő veséket, ez az első alkalom, hogy szervadományozásnál használták az eljárást.

Montgomery szerint ez a fajta sebészi beavatkozás kevésbé invazív - azaz a lehető legkevesebb beavatkozással jár -, és így talán többen lesznek hajlandóak szervadományozásra.
"Ha megkérdezték volna a betegünket, azt mondta volna, az új eljárás olyan volt, mint egy foghúzás" - tette hozzá.

A természetes nyíláson át végzett vesekivétel után a "beteg" gyorsabban gyógyul; a háromórás műtét után 24 órával hazamehet, ezzel szemben a hagyományos műtét során 12-15 centiméteres nyílást vágnak a szervadományozón, és két-három napos kórházi ápolásra szorul.

A kulcslyukműtétnek nevezett eljárások bekerültek a sebészeti rutinmódszerek körébe.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.