Veseeltávolítás vaginán keresztül

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Berlini sebészek egy hölgy veséjét a vagináján át távolították el a napokban. A cél az volt, hogy egyetlen vágás, sebfájdalom és maradandó külső heg nélkül hajtsák végre a beavatkozást. Több orvos kritikus a szokatlan műtéttel kapcsolatban.

A berlini Helios Klinika orvosainak egy nőt kellett megoperálniuk, akinek egy daganat fejdlődött ki az egyik veséjében. "Normális" esetben egy ilyen műtéthez 15-20 cm-es vágást kell ejteni a hason, majd az izmokat, idegkötegeket és az ereket szét kellett választani. A szerv vaginán történő eltávolításával a beteget megkímélték ettől.

A 44 éves hölgy hat nappal a műtét után elhagyhatta a klinikát, a hagyományos módon végrehajtott beavatkozás 17 napi klinikai jelenlétet igényel. Német orvosoknak mindezidáig epehólyagot és vakbelet sikerült a hüvelyen keresztül eltávoltítani.

Vannak kritikák

Az ezekhez hasonló új, természetes testnyílásokon történő beavatkozásoknak akadnak kritizálói is. 2007-ben egy hamburgi klinikán például epehólyagot távolítottak el vaginán keresztül, akkor a kétkedők a magas fertőzésveszélyre hivatkoztak.

- A beteg szervet a vaginán belül ejtett kis metszésen keresztül lehet kivenni, márpedig a külső bőrfelületet könnyebb fertőtleníteni. A hashártyagyulladás kialakulásának kockázata értelemszerűen nagyobb egy testben elvégzett metszés során, mint egy kívülről történő operáció esetében. Az új eljárás mellett csak a műtét és a lábadozás rövidsége szól - érvel Hartwig Bauer,a Német Sebészszövetség főtitkára.

Az új technológia hívei az sikeres epehólyag- és vakbélműtétre hivatkozva biztonságosnak tartják a szokatlan eljárást.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Veserák
A rosszindulatú daganatok közt gyakoriságban a vese malignus elváltozásai a 15. helyet foglalják el, míg a halálozási sorrendben a 16. helyen állnak. A Globocan nemzetközi szervezet adatai alapján 2020-ban Magyarországon 2057 főnél diagnosztizáltak vesedaganatot, míg ugyanebben az évben 798-an hunytak el ebben a betegségben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.