Esélyek a hosszabb életre

Szerző: daganatoserek.hu

A daganatellenes kezelések igazi nagy átalakuláson mennek keresztül, és ma már a célzott biológiai terápiának köszönhetően egyes esetekben áttétes daganatoknál is van lehetőség hatékonyabb kezelésre.

Elismert, a korábbiaknál jobb túlélési eredményeket hozott az érképződést gátló kezelés, mely jelenleg négy daganattípusban vethető be. Ezek a vastagbél- és végbélrák, a mellrák, a tüdőrák egyik formája és veserák.

Az érképződést gátló kezelés alkalmazásával a vastagbél- és végbélrákos betegek számára először sikerült több mint kétéves túlélést elérni. A tüdőrák esetében amíg a kemoterápiával 8-9 hónapos túlélést sikerült biztosítani, e célzott terápia hozzáadásával a betegek átlagos túlélése az egy évet meghaladja.

Emlőrákban az érképződést gátló kezelés megduplázza a betegség kiújulásáig eltelt időtartamot a hagyományos kemoterápiával szemben. Az érképződést gátló biológiai terápia veserákban is jelentősen javította a betegek túlélési idejét anélkül, hogy az életminőségüket jelentősen befolyásolta volna.

Nem minden beteg alkalmas ugyanakkor arra, hogy egy konkrét célzott terápiában részt vegyen. A módszer megválasztásában szerepet játszik a daganat szövettani típusa, stádiuma, a beteg általános állapota, kísérőbetegségei, illetve az is, hogy korábban milyen gyógyszereket kapott.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Miben segíthet egy betegklub a...

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.