A C és az E vitamin nem véd a ráktól?

Független Hírügynökség
megjelent:

Két friss amerikai tanulmány cáfolja, hogy a C és az E vitamin védene a ráktól. Ez kiábrándító hír lehet az amerikai felnőtt lakosság több mint felének, amely rendszeresen szed vitaminokat és más étrend kiegészítőket abban a hitben, hogy ezzel megelőzheti a rákot.

A két kutatásról a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat január 7-i számában jelenik majd meg tanulmány.

Az egyik vizsgálatban 15 ezer 50 év feletti férfit kísértek figyelemmel 8 éven át. Azt találták, hogy sem a C vitamin, sem az E vitamin nem csökkentette a rák kockázatát.

A másik kutatásban (SELECT elnevezéssel) 35 ezer 50 év feletti férfin vizsgálták több éven át, hogy az E vitamin magában vagy szelénnel kombinálva csökkenti-e a prosztatarák kockázatát. Azt találták, hogy az E vitamin és a szelén sem külön, sem kombinálva nem csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét.

A helyes étrend fontosabb, mint a vitaminkészítmények

A JAMA vezércikke leszögezi: "ideje volna felhagyni azzal a gondolattal, hogy a prosztataráktól védő étrendet imitálni lehet táplálékkiegészítő molekulákkal".

A vezércikk szerint az orvosoknak nem szabadna szelént, E vitamint vagy semmilyen más antioxidáns táplálékkiegészítőt javasolniuk pácienseknek a prosztatarák megelőzésére.

Az Egyesült Államokban a leggyakoribb rákos halálokok között a második helyen áll a prosztatarák.

(FH)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.