Új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság

MTI
megjelent:

Az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak.

Közleményükben hangsúlyozzák, a gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, és ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.

Szigorú a protokoll

Az előzményekhez tartozik, hogy az MKOT legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze, milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon. Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok, ezek alapján kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét.

A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét; tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel, azok milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.

Tovább Daganatterápia - Melyik kezelés jöhet szóba?

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Panoráma Poliklinika - Dr. Szőnyi Márta, klinikai onkológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, Dr. Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.