A daganatsejteket ragyogóra színező anyag segítheti a sebészeket

MTI
megjelent:

Az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag egy új kutatás alapján.

A BBC hírportálja arról számolt be, hogy a tudósok 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak 99 páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő gliómájuk (agydaganatuk) volt.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az 5-ALA felhalmozódik a gyorsan növekvő daganatsejtekben, mert nincs meg bennük az az enzim, ami lebontaná a vegyületet. A sebészek mikroszkóppal keresték a fluoreszkáló szövetet, miközben a tumort eltávolították a betegek agyából.

A 99 közül 85 páciensnél látták a rózsaszínben ragyogó anyagot

A 85 közül 81 esetben igazolták a vizsgálatok, hogy a betegnek gyorsan növekedő daganata van, egy esetben a kór enyhébb fokát állapították meg, négynél nem tudtak értékelést készíteni. A 14 beteg közül, akiknél a sebészek nem látták a fluoreszkáló anyagot, hétnél úgynevezett alacsony grádusú, lassan növekvő daganatot találtak, három esetben nem tudták értékelni.

"Sürgősen szükség volt olyan anyagra, ami segít a sebésznek megtalálni a legagresszívebb tumorrészeket. A 5-ALA szépsége, hogy műtét közben mutatja meg ezeket" - mondta el Kathreena Kurian, a Bristoli Egyetem agykutatója, a kutatás vezetője a BBC-nek. A következő lépés a tudósok szerint az lenne, hogy agydaganatos gyerekeknél teszteljék az anyagot, valamint olyan felnőtteknél, akiknek a korábbi kezelés után újult ki a daganata. A kutatás eredményeit a napokban Glasgow-ban folyó brit rákkutatási konferencián mutatták be.

Bővebben Az agydaganatok típusai

(MTI)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.