• Rák: kiszolgáltatottak vagyunk?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az embereknek nagyon zavaros fogalmaik vannak arról, hogy mi okozhat rákot, és hogyan lehet a rák ellen védekezni, derül ki a Nemzetközi Rákellenes Szövetség most megjelent tanulmányából.

    Sokan hajlamosak felnagyítani a környezeti tényezőket, holott azoknak viszonylag kis szerepük van a rák keletkezésében, közben pedig nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az egyéni életvitelnek, olvasható a dokumentumban, amely az UICC genfi világkongresszusa alkalmából jelent meg.

    A tanulmány elkészítéséhez 29 országban csaknem 30 ezer embert kérdezett meg 2007-ben a Roy Morgan Research ausztrál piackutatócég és a Gallup International közvélmény-kutató céghálózat.

    Hirdetés

    A kérdőívek szerint a gazdag országokban, mint amilyen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Spanyolország, az emberek 59 százaléka gondolja azt, hogy a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás fokozza a rák veszélyét, és csak 51 százalék hiszi rákveszélyesnek az alkoholt. Holott a zöldségek és gyümölcsök rákvédő hatása tudományosan gyengébben bizonyítható, mint az alkohol káros hatása, húzza alá az UICC dokumentuma.

    Sőt, a fejlett országokban a megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy az alkoholfogyasztás nem fokozza a rák kockázatát, holott ez ellenkezik a rákstatisztikákkal, olvasható a tanulmányban.

    Sokat tehetünk a rák ellen

    A közepesen fejlett vagy szegény országokban az emberek többsége fatalistán viszonyul a rákhoz. A megkérdezettek 48 százaléka szerint "nem sokat lehet tenni". A gazdag országokban csak 17 százalék gondolkodik így.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ez a hiedelem káros, mert az így gondolkodók nehezebben vesznek részt szűrési programokban, amelyek pedig életmentőek lehetnek" - húzza alá a Nemzetközi Rákellenes Szövetség jelentése.

    "Általánosságban az emberek minden országban hajlamosabbak azt hinni, hogy a rákot olyasmi okozza, amire nekik nincs befolyásuk (például a környezetszennyezés), és nem gondolnak azokra tényezőkre, amelyeket igenis befolyásolhatnak, mint például az elhízottság" - olvasható a dokumentumban.

    A rák világviszonylatban a második vezető halálok. Évente csaknem 8 millió ember hal meg rákban. A mai tendenciák folytatódása esetén 2030-ra már évi 16 millió rákos esettel és 11,5 millió halállal lehet számolni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.28 15:42
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A Crohn-betegség szövődményei

    A Crohn-betegség nemcsak kellemetlen vagy fájdalmas tünetei, hanem súlyos, akár életveszélyes szövődményei miatt is minél korábbi kezelésre szorul.

    A méhtestrák tünetei, kezelése

    A méhbetegségeket általában olyan állapotok hozzák létre, melyek magas ösztrogén- és alacsony progeszteronszinttel járnak. Ilyenek a petefészek-daganatok, az elhízás, az ovuláció elmaradása, valamint az ún. policisztás ovárium szindróma, de gyakori a változókort megelőző időszakban is.

    A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek

    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

    A zsírdaganat - Csomó a testen

    Ha észrevesz egy csomót a teste bármelyik felületén, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kiderüljön a diagnózis és szükség esetén időben megfelelő kezelést kaphasson. A lipoma (zsírdaganat), amely egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség.

    Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

    A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtáik a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

    Mit mutat a statisztika? A daganatos betegségek alakulása

    A rák már nem a fejlett országok betegsége, hanem kezd éppen az ellenkező tendencia érvényesülni. A halálos kimenetelű emlő- és méhrákeseteknek már a 85 százaléka a fejlődő országokban történik, hívták fel a figyelmet kedden egy berlini rákkonferencián.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.