• Azonosították a gyermekkori agydaganat génjét

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai orvosok azonosították azt az örökletes genetikai mutációt, amely a gyermekkori agydaganat okozója, derül ki egy vasárnap közzétett tanulmányból. A felfedezés alapján genetikai tesztet végezhetnek a veszélyeztetett családoknál.

    Mivel ugyanazokról a génekről van szó, amelyeket korábban felnőttkori agy- és tüdőrákkal is összefüggésbe hoztak, így a gén elnyomására kifejlesztett kísérleti gyógyszereket a gyermekeknél is kipróbálhatják. Az egyik ilyen gyógyszerrel már kezdeti klinikai próbákat végeznek. A kisgyerekek esetében nagy előny lesz, hogy a gyógyszer felnőttek esetében már biztonságosnak bizonyult.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a rák, a neuroblasztóma viszonylag ritka, a gyermekkori rákos halálesetek 7 százalékát okozza. Viszont rejtélyes betegség, mert a lefolyása sokféle. Van úgy, hogy nagyon kis gyerekeknél jelentkezik, majd kezelés nélkül is megszűnik. Más változatai a nagyobb gyerekeknél fordul elő, és nagyon agresszív lehet.

    A Philadelphiai Kórház gyermekrák-kutatási intézetének orvosai megállapították, hogy a 2. kromoszóma ALK-génje okozza a daganatot. A veszélyeztetett gyermekeknél egyszerű ultrahangos, illetve vizeletvizsgálattal nagyon korai stádiumban kimutatható a rák, így gyorsan el lehet kezdeni a kezelést.

    A felfedezésről az amerikai kutatók a Nature című brit tudományos lapban közöltek beszámolót.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.25 11:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    A Niemann-Pick-betegség és tünetei

    A Niemann-Pick egy örökletes, tárolási kórképek csoportjába tartozó betegség. Lényege, hogy a szfingomyelin, illetve a koleszterin nevű anyagok felszaporodnak a sejtek lizoszómáiban, nem képesek lebomlani a szfingomyelináz enzim hiánya, csökkent működése következtében.

    Az agydaganat tünetei és típusai

    Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    Az agydaganat öt figyelmeztető jele

    A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk ezernyi támadási felületet nyújthat a rákos daganat kialakulásához.

    A cisztás fibrózis kialakulása és kezelése

    A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások