Azonosították a gyermekkori agydaganat génjét

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai orvosok azonosították azt az örökletes genetikai mutációt, amely a gyermekkori agydaganat okozója, derül ki egy vasárnap közzétett tanulmányból. A felfedezés alapján genetikai tesztet végezhetnek a veszélyeztetett családoknál.

Mivel ugyanazokról a génekről van szó, amelyeket korábban felnőttkori agy- és tüdőrákkal is összefüggésbe hoztak, így a gén elnyomására kifejlesztett kísérleti gyógyszereket a gyermekeknél is kipróbálhatják. Az egyik ilyen gyógyszerrel már kezdeti klinikai próbákat végeznek. A kisgyerekek esetében nagy előny lesz, hogy a gyógyszer felnőttek esetében már biztonságosnak bizonyult.

Ez a rák, a neuroblasztóma viszonylag ritka, a gyermekkori rákos halálesetek 7 százalékát okozza. Viszont rejtélyes betegség, mert a lefolyása sokféle. Van úgy, hogy nagyon kis gyerekeknél jelentkezik, majd kezelés nélkül is megszűnik. Más változatai a nagyobb gyerekeknél fordul elő, és nagyon agresszív lehet.

A Philadelphiai Kórház gyermekrák-kutatási intézetének orvosai megállapították, hogy a 2. kromoszóma ALK-génje okozza a daganatot. A veszélyeztetett gyermekeknél egyszerű ultrahangos, illetve vizeletvizsgálattal nagyon korai stádiumban kimutatható a rák, így gyorsan el lehet kezdeni a kezelést.

A felfedezésről az amerikai kutatók a Nature című brit tudományos lapban közöltek beszámolót.

(FH)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.