• Növényi oltóanyag rák ellen?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai kutatók olyan, növényi alapú oltóanyagot fejlesztettek ki, amely képes beindítani a szervezet védőreakcióját a ráksejtek ellen. Az oltóanyagot minden egyes daganatfajtára lehet optimalizálni. A vakcina egérkísérletekben már jól vizsgázott.

    A kutatók remélik, hogy a módszer egy napon alkalmas lesz legalább bizonyos típusú rákos daganatok ellen. Erről kedden jelent meg tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciencesben, az Egyesült Államok tudományos akadémiájának hivatalos folyóiratában. A cikk vezető szerzője Ronald Levy, a Stanford University kutatója.

    Ez volt az első eset, hogy növényi alapú rákvakcinát embereken is kipróbáltak. Korábban már végeztek hasonló kísérleteket állati vagy emberi sejttenyészetben létrehozott oltóanyaggal, de azok vegyes eredményt hoztak.

    Hirdetés

    A növényi oltóanyagnak az az előnye, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb előállítani, és nem jár olyan fertőzési kockázattal, mint az állati vagy emberi sejttenyészetekből származó vakcina, ráadásul erősebb immunreakciót vált ki a szervezetből.

    Az eljárás lényege, hogy klónozzák a páciens daganatsejtjeinek génjeit. A géneket beültetik egy olyan vírusba, amely a dohánynövény természetes kártevője. A vírust a dohánylevélbe juttatják, ahol az megfelelő fehérje termelődését váltja ki. Egy héttel később a dohánylevelet megőrlik, a fehérjét kivonják belőle, és beoltják a páciensbe.

    A módszer alkalmas arra, hogy minden betegnél személyre szabhassák a szükséges oltóanyagot. Minden dohánynövény más-más daganat ellen szükséges fehérjét termelhet. Az oltóanyag nem a rákos daganat megelőzésére, hanem a már kialakult daganat elpusztítására való. Hasonló vakcina előállítása emberi sejttenyészetben rendkívül költséges és hosszadalmas.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.22 10:40, Megjelenés: 2008.07.22 10:40
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    A daganatos betegségek és a pszichológia

    A daganatos betegség nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő a betegnek. Ezért a megfelelő, személyre szabott kezelésen kívül fontos a betegség feldolgozása, ami történhet egyénileg, de kis csoportokban is - olvasható a rakgyogyitas.hu weboldalon.

    Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet

    Évente (a dohányzással jelentős összefüggésben)1600-1700 halálos áldozatot szed a szájüregi daganat, azaz minden nap 4-5 ember hal meg emiatt.

    A daganatos fájdalom kezelése

    Az, hogy rákos beteg, nem jelenti azt, hogy folyamatos fájdalomban kell élnie. A rák és a kezelés egyes fajtái fájdalommal járnak, de a legtöbb rákos beteg képes kontrollálni a fájdalmát.

    Daganatőssejtek - Kutatások a rák gyógyításáért

    A rosszindulatú daganatok okozta halálesetek száma az egész világon nagymértékben emelkedik, sok országban a halálozási listák élén szerepelnek. Szervezetünk bármely szervében kifejlődhet rákos szövetszaporulat, melynek jelenléte kezelés nélkül hosszabb-rövidebb idő alatt a beteg halálához vezethet.

    Rákgyógyításra feleannyit se költünk

    Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra feleannyit se költünk mint az unióban általában, a legújabb készítményekhez való hozzáférésben pedig sereghajtók vagyunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.