Rákellenes nap - Új elemekkel bővült a kockázatok csökkentéséről szóló lista

MTI
megjelent:

Új elemekkel egészítette ki a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített negyedik kiadását, a kockázatok csökkentéséről szóló listát Magyarországon is közzétették.

Mozogjunk az életünkért!

Fél óra sport heti három alkalommal drasztikusan, 40 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A mozgás a rák kezelésében is segít, az orvosok szerint ezt kellene támogatnia a betegkasszáknak.

A nemzeti rákellenes naphoz, április 10-éhez kapcsolódva publikált lista a rák kialakulásának kockázatát csökkentő javaslatok listáját a tudomány mai állásának megfelelően állították össze - ismerteti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye.

A tanácsok a napjainkra jellemző életmóddal együtt járó kockázati tényezők kiküszöbölésére hívják fel a figyelmet, valamint az egyes rákbetegségek korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítanak.

Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsok megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatok pozitív hatása pedig ennél korábban is jelentkezhet - olvasható a közleményben.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.
A rákellenes táplálkozás alapszabályai

A rákmegelőzés tizenkét pontja szerint a rák nagyban megelőzhető, ha az ember elhagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, nem lesz elhízott, minden nap fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt, tartózkodik a zsíros, túlsózott ételektől, cukrozott italoktól. Az életmódtanácsokon kívül javasolják a különböző szűrővizsgálatokon való részvételt mind a nők, mind a férfiak körében, és a tanácsok között szerepel az 50 éves kor feletti évenkénti orvosi vizsgálat is.

A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére minden évben április 10-én, az országos rákregisztert 1902-ben létrehozó Dollinger Gyula orvos születésnapján tartják a nemzeti rákellenes napot.

A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben.

Magyarországon még a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak (a halálesetek csaknem 50 százalékával), a daganatos betegségek a halálozások 35 százalékát teszik ki. A vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a gyomor-, a prosztata- és a szájüregi rák által okozott halálozás.

Évente mintegy 80 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 32 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében minden évben. Több rákbetegségben az egész világot tekintve "dobogós" helyen állunk, Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban. A rosszindulatú tüdődaganat elsődleges okozója a dohányzás.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.