Tudatosan a rák ellen

Szerző: Debreceni Egyetem

Évente csaknem százezerrel nő a daganatos betegek száma hazánkban. Az egyén felelősségére is figyelmeztet a nemzeti rákellenes nap.

A Magyar Rákellenes Liga 1993-óta minden évben április 10-én rendezi meg a nemzeti rákellenes napot. Ekkor született ugyanis Doblinger Gyula (1849–1937) sebész, egyetemi tanár, a hazai rákgyógyítás elindítója, aki 1902-ben alapította meg az első Országos Rák Bizottságot.

A nap célja a lakosság figyelmének felhívása az egyén felelősségére a rák elleni küzdelemben, mivel rendszeres szűrővizsgálatokkal a betegség a korai stádiumban felfedezhető.

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata a jeles naphoz kapcsolódva ismeretterjesztő internetes vetélkedőt szervezett az általános iskola felső tagozatosainak „Tudj többet a rákról! Tegyél többet ellene!” címmel. A versenyen kilenc csapat mérte össze tudását a daganatos betegségekkel kapcsolatban.

- A jóléti társadalmakban a növekvő életkor miatt egyre több daganatos betegségéből meggyógyult ember és aktívan kezelt beteg él – mondja Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának igazgatója. A szakember azt is kifejtette: a terápiák célja a várható élettartam növelése, ám akiknél az előrehaladott daganat miatt már nem remélhető gyógyulás, azoknál a palliatív terápia, a hospice és az otthoni ápolás jelenthet megoldást.

Rákgyógyítás

Nagy változásokat hoztak a rákbetegek kezelésében az úgynevezett célzott biológiai terápiák, amelyek már Magyarországon is elérhetőek. Ezeknek lényege, hogy a kemoterápiával ellentétben csak a daganatos sejteket támadják. Rákgyógyítás: a célzott terápiáké a jövő

A legjobb terápia a megelőzés, vagyis, ha a betegség ki sem alakul, illetve ha nagyon korai stádiumban fény derül az elváltozásra. Ezért kiemelt jelentőségű a prevenció népszerűsítése, a szűrővizsgálatokon való megjelenés ösztönzése.

Hazánkban a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a tüdőrák, a vastag- és végbéldaganat, nőknél az emlő- és méhnyakrák, férfiaknál pedig a prosztatarák. A Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján évente 60-70 ezer orvos-beteg találkozás történik, naponta pedig kétszáz kezelést végeznek a klinika osztályain.

- A leggyakoribb daganattípusok esetében rendelkezésre állnak szűrővizsgálatok: a tüdőrák mellkasröntgennel, az emlőrák mammográfiával és ultrahanggal, a vastagbél- és végbélrák colono- és rectoscopiával, a prosztatarák ultrahanggal és PSA-vizsgálatokkal ellenőrizhető.

Ezekkel a módszerekkel, valamint az egészségtudatosság fokozásával jelentősen lehetne csökkenteni az előrehaladott, és ekkor már alig vagy egyáltalán nem gyógyítható daganatos betegségek előfordulási arányát, ezáltal a kezelés személyes és össztársadalmi ráfordításait – állapítja meg az onkológus.

A Debreceni Egyetemen jelenleg is több olyan gyógyszervizsgálat és daganatkutatási program van folyamatban, amelyek akár egy-két évtizeden belül előrelépést jelenthetnek a daganatok terápiájában.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

A rák megelőzése - Mi és miért...

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Hogyan juthat a megfelelő...

A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

A nagy rákbeteg átalakítás

Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.