• Új eredmények a daganatkutatásban

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Tizenöt-húsz év múlva akár a daganatok terápiájában használt gyógyszerek is készülhetnek a Debreceni Egyetem onkológiai kutatásaira alapozva.

    Hazánkban sokkal többen halnak meg daganatos betegségekben, mint Európa más országaiban.  Különösen az áttétes, előrehaladott esetekben okoz nehézséget a kezelés. A rákos betegek 90 százaléka nem az elsődleges daganat, hanem az áttétek miatt veszíti életét – hangzott el a „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása és daganatterápiás eljárások kifejlesztése” című projekt zárórendezvényén pénteken a Debreceni Egyetemen.

    A programban a Debreceni Egyetem vezetésével, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont partnerségével 21 kutatócsoport vizsgálta a daganatsejtekre jellemző speciális elváltozásokat és az azok kialakulásáért felelős molekuláris mechanizmusokat egyebek mellett az emlődaganatok és melanóma területén.

    Hirdetés
    Mivel nem gyógyítható a rák?

    Folyamatosan hallani olyan híreket, amelyek mellőzve a hitelességet, a kutatási eredményeket arról szólnak, hogy az adott készítmény vagy készülék hatásos a daganat gyógyítására. Mivel nem gyógyítható a rák?>>

    A projektben nem betegágy melletti vizsgálatokat, hanem alapkutatást végeztünk,  amely hosszú távon, kitartó kutatómunka eredményeként, 15-20 év múlva vezethet gyógyszerek fejlesztéséhez – hangsúlyozta Panyi György egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője.

    A pályázatban a szakemberek új célmolekulákat azonosítottak, és olyan egyedi hatásmechanizmussal rendelkező, új gyógyszermolekula-jelölteket elemeztek, amelyekre várhatóan érzékenyek lesznek az eddigi terápiákra rezisztens daganatok. Nemcsak a daganatszövetek, hanem a daganatok és mikrokörnyezetük vizsgálatában is jelentős eredményeket értek el.  Ezt jelzi a szakterület vezető nemzetközi szakfolyóirataiban – többek között az Angol Királyi Akadémia lapjában vagy a Molecular Aspects of Medicine-ben – eddig megjelent 47 publikáció.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 28 hónap futamidejű pályázat során két szabadalmat is benyújtottak: az egyik az immunrendszer sejtjeit célzottan befolyásoló skorpióméregből előállított molekulákra vonatkozik, a másik pedig olyan molekulákra, amelyek a fehérvérsejtek daganat elleni immunitásának fokozásában játszanak szerepet.

    A kutatásban résztvevő laboratóriumokban számos egyedi műszert és speciális szakértelmet igénylő technológiát alkalmaztak és fejlesztettek, valamint létrehozták a daganatbiológiai kutatások igényeinek megfelelő molekuláris onkológiai szövettenyésztő és peptid hormon receptor laboratóriumokat is.

    A 885 millió forintos, teljes egészében az Új Széchenyi Terv által támogatott projektben a tapasztaltabb kollégák vezetésével 62, többségében újonnan alkalmazott fiatal kutató működött közre.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2015.01.31 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    A melanoma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet

    A bőrrák legagresszívebb formája, a melanoma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet - közölte Balatoni Tímea, onkológus és bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A daganatos betegségek legújabb terápiái

    Világszerte a daganatos betegség a betegségek betegsége jelzővel emlegetett. Éppen ezért nem kisfokú a szakmai és tudományos igény a hatékony terápia megtalálására. A daganatos sejtekben lejátszódó folyamatok hatékonyabb megismerése egyre inkább a célzott biológiai terápiákhoz vezetett.

    Onkológia: A klinikai gyógyulás lehetősége immunterápiával

    A hatóanyagok a tumor és a szervezet közötti kapcsolódási pontokat úgy változtatják meg, hogy a szervezet immunitása a daganat ellen irányuljon.

    Rákos megbetegedések és a kezelések mellékhatásai

    Mintegy tizenkétmillió volt 2007-ben azoknak az amerikaiaknak a száma, akik sikeresen legyőzték a rák valamelyik fajtáját, ez az arány majdnem négyszerese a negyven évvel korábbiaknak - jelentették be az egészségügyi szakemberek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások