• Nem hatásos az új veserákvakcina

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem bizonyult hatásosnak a klinikai próba utolsó szakaszában a vitespen nevű veserák elleni oltóanyag - derül ki a Lancet brit orvosi folyóirat pénteki számából.

    A houstoni Anderson rákközpontban 409 olyan páciens kapta meg az oltást, akiknek korábban műtétileg eltávolították a vesedaganatukat. A beoltott betegek állapotában és túlélési adataiban statisztikailag nem volt lényeges eltérés azokhoz a páciensekhez képest, akik a műtét után nem kaptak kiegészítő kezelést.

    Hirdetés

    A veserákosok nagy részénél a műtét után a daganat kiújul, és ilyenkor halált okoz. Az új injekciónak ezt kellett volna megakadályoznia.

    A kísérlet során egy kisebb csoportnyi, korai stádiumban lévő beteget is beoltottak vitespennel. Náluk hajszálnyival jobbak voltak az eredmények, mint a kontrollcsoportban, de a tanulmány szerint ennek ellenőrzéséhez korábbi tesztek eredményeire van még szükség.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.04 10:05, Megjelenés: 2008.07.04 10:05
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    A világossejtes veserák tünetei és kezelése

    A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

    A vesemedencerák tünetei és kezelése

    A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok közé tartoznak.

    Az olajban sült ételek növelik a rák kockázatát

    "Miénk az első olyan kutatás, mely egyértelműen bizonyítja az összefüggést az akrilamid- bevitel és a veserák között"- mondja Janneke Hogervorst, a holland Maastricht Egyetem kutatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.