• Rákellenes Világnap: február 4.

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Míg uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások száma csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben hazánkban és a régióban is ellentétes az arány. A február 4-i Rákellenes Világnap a daganatos megbetegedések számának csökkentése érdekében nemzetközi összefogásra szólít fel 2000 óta.

    A legfontosabb nőgyógyászati szűrések - nem csak panasz esetén


    Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések fontosságát, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy a nőgyógyászt nem csak panasz esetén érdemes felkeresni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyász főorvosa a legfontosabb vizsgálatokról beszélt. A legfontosabb nőgyógyászati szűrések - nem csak panasz esetén>>

    A WHO és a KSH adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás. Magyarországon 2010-ben 77.989 új rosszindulatú daganatos megbetegedés fordult elő, és 32.321-en veszítették életüket. A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakrabban előforduló halálokok közé tartoznak Magyarországon. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

    Az onkológiai betegek halálozási arányának jelentős csökkentéséhez szükséges a prevenciótól a hospice-ig tartó teljes ellátási struktúra, illetve az EU-konform szintű szakmai ellátás teljes körű kialakítása. Biztosítani kell a szervezett betegutakat, továbbá esélyegyenlőséget kell teremteni a régió minden lakosa számára az ellátáshoz való hozzáféréshez.

    Hirdetés

    Ön mit tesz meg azért, hogy ne legyen rákos?


    Évente csaknem nyolcmillióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Az adat ijesztő, főleg úgy, hogy a lista második helyén Magyarország áll. Ön mit tesz meg azért, hogy ne legyen rákos?>>

    A Debreceni Egyetem Klinikai Közponjában a kivizsgálás – képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika – és a másik három terápiás modalitás (onkológiai sebészet, sugárterápia és kemoterápia) a regionális centrum színvonalának megfelelően áll rendelkezésre. A gyógyszervizsgálatok elérhetőségének bővítésével a betegek olyan új szisztémás kezelési lehetőségekhez férhetnek hozzá, melyek az általánosan elérhető lehetőségeket meghaladják – tájékoztatott Dr. Horváth Zsolt, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója.

    Vigyázunk Rád - Új mobilalkalmazás nőknek


    Vigyázunk Rád néven elérhető Magyarország első, kifejezetten nőknek ajánlott átfogó daganatellenes okostelefon-alkalmazása speciális funkciókkal, hasznos tartalmakkal, kalkulátorokkal, betegségleírásokkal biztosítási tanácsokkal. A mobil alkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!>>

    A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) az idei rákellenes világnapon a rákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására törekszik. Azt erősítik, hogy beszélnünk kell a rákról, a betegség elkerülésének lehetőségeiről, a korai felismerés módjairól és a gyógyítás eredményeiről. Fellépnek az ellen a hiedelem ellen is, hogy a ráknak nincsenek speciális tünetei és jelei. A főbb gyanújelek például az indokolatlan fogyás, nyelési nehézségek, duzzanat a mellben, vagy más testrészen, seb, fekély, ami nem gyógyul, anyajegyen, szemölcsön látható változások, székeléssel és vizeléssel kapcsolatos változások, köhögés, rekedtség láz nélkül, ami nem múlik, vérzés szokatlan helyen és időben, valamint váladékfolyás. Ezekre a jelzésekre érdemes odafigyelni, mert betegségre utalhatnak, de nem feltétlenül daganatos megbetegedésre. Amennyiben a tünetek rövid időn belül nem múlnak el, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Európai Rákellenes Kódex időbeni felismerést elősegítő szabályai szerint a 25-65 éves nők vegyenek részt háromévente nőgyógyászati rákszűrésen, a 45-65 éves nők kétévente mammográfiás mellrákszűrésen. Az 50-70 év közöttieknek a vastagbélrák szűrés, az 50 év feletti férfiaknak a prosztatarák-szűrés a javasolt. A Magyar Rákellenes Liga által közreadott ajánlásoknak része az is, hogy mindenkinek alapvető joga a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás.

    (Debreceni Egyetem, Rektori Hivatal Sajtóiroda)

    Legutóbb frissült: 2014.02.04 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül!

    A rákot minél korábban veszik észre, annál nagyobb az esély, hogy sikeresen kezelhető. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerje a saját testét, és forduljon orvoshoz, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal. Cikkünkből megtudhatja, hogy férfiként milyen tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagynia.

    Rákra utaló tünetek, amiket a nők gyakran figyelmen kívül hagynak

    Ismerem a testem, és észre fogom venni, ha valami bajom van - gondolja sok nő, és ez a legtöbb esetben így is van. Ennek ellenére vannak olyan látszólag ártalmatlan tünetek, melyek kezdődő rákos megbetegedést jelezhetnek. Cikkünkben azokat a legfontosabb, korai figyelmeztető jeleket szedtük össze, melyek okát nőként részletesebben ki kéne vizsgáltatnia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.