Zenei videók készítése ad erőt fiatal rákbetegeknek

MTI
megjelent:

A zenei videók készítése erőt ad a fiatal rákbetegeknek, hogy végigjárják a kezelések hosszú útját - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Három héten át készített zenei videókat 11-24 éves rákbetegek egy csoportja. Mindannyian kockázatos transzplantációs kezelésen mentek keresztül. A kutatók azt tapasztalták, hogy a videók készítése közben a páciensek derűlátóbbak, alkalmazkodóbbak lettek, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal és barátaikkal - tudósított a BBC hírportálja a Cancer című szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatás során arra kérték a betegeket, írjanak dalszöveget, vegyenek fel dallamokat, gyűjtsenek videorészleteket a kliphez. Képzett zeneterapeuta vezetésével dolgoztak. A szakember segített eldönteni, kinek mi a fontos, és hogyan fejezzék ki azt.

Ahogy elkészültek, családjuk és barátaik számára "premiert" tartottak. A zeneterápia után a videókat készítő csoport lelki állapotát összehasonlították egy olyan betegcsoportéval, amely nem részesült a terápiában. Az előbbiek erősebbnek, alkalmazkodóbbnak ítélték meg magukat, úgy érezték, bátrabban néznek szembe a kezelésekkel.

A tizenéves és fiatal felnőtt rákbetegek reményre és erőre tesznek szert

A kezelés után száz nappal az első csoport tagjai azt mondták, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal, és barátaikat is közelebb érezték magukhoz. A kutatók számos olyan védőfaktort találtak, amelyek segítenek a fiatal betegeknek a kezelések elviselésében. A zeneterápia után tapasztalt változásokat is közéjük sorolták.

Joan Haase, a kutatás vezetője, az Indiana Egyetem Ápolási Karának munkatársa szerint ezeknek a védőfaktoroknak a hatására a tizenéves és fiatal felnőtt rákbetegek reményre és erőre tesznek szert, ami segít a rákkezelés hosszú útját végigjárni.

Amikor a kutatók a betegek szüleit kérdezték, ők elmondták, a videókból sok fontos dolgot tudtak meg arról, gyermekeik hogyan élik megbetegségüket.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai úgy vélték, a zeneterápia csökkentheti a rákbetegek szorongását, javíthat életminőségükön, sőt a betegség egyes tüneteit, a kezelés mellékhatásait is enyhítheti, ám sem gyógyítani, sem megelőzni nem lehet vele a kórt.

(MTI)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.