Átadták a Semmelweis Egyetem felújított uroonkológiai centrumát

MTI
megjelent:

Ünnepélyesen átadták a Semmelweis Egyetem felújított, urológiai daganatokat kezelő uroonkológiai centrumát kedden Budapesten. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ebből az alkalomból mondott beszédében hangsúlyozta, a rákos megbetegedéseknél különösen fontos a megelőzés.

Mint mondta, sok szó esik a lányokat, asszonyokat érintő rákos betegségekről, ennek jegyében indult be a méhnyakrákszűrés, amely két éven belül "végigmegy az országon", és ezentúl ezt a vizsgálatot a védőnők végzik. A férfiakat is érinti a kísérleti jelleggel elindított vastagbélrákszűrés.

A beruházásban az egyetem, a klinika és a szponzorok is részt vettek

Szócska Miklós hangsúlyozta, a prosztatarák korai felismerése több klinika és szakma összefogásával valósulhat csak meg. A felnőttek esetében sokkal rosszabb eredménnyel gyógyítják a rákos megbetegedéseket, mint a gyermekeknél, ami egyrészt a rossz életmódból fakad, másrészt abból, hogy későn ismerik fel a betegséget - tette hozzá.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora felidézte, hogy "mester és tanítványa", Romics Imre professzor és Nyirády Péter akkori adjunktus hat-hét éve fordult hozzá, a doktori tanács akkori elnökéhez azzal, hogy az urológiai szakterületen is hozzanak létre doktori programot. Nyirády Péter folytatta elődje munkáját, ennek eredménye az uroonkológiai centrum felújítása - mondta a rektor.

Mint mondta, klinikájukon 2008-ban létesült uroonkológiai központ, s ennek felújítása a nehéz anyagi körülmények között "óriási fegyvertény". A beruházásban maga az egyetem, a klinika és a szponzorok is részt vettek, mert ezt csakis ilyen széles összefogással lehetett elérni - tette hozzá.

Nyirády Péter, az uroonkológiai centrum igazgatója hangsúlyozta, céljuk az ebben a betegségcsoportban szenvedők gyógyulási minőségét javítsák. Megjegyezte, hogy a fűtés és világítás rendszerét korszerűsítették, illetve a kollégák munkakörülményeit is igyekeztek javítani.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.