• Hererákos a kétszeres vb-második sznúkeres

    Szerző: versysclinics.com

    A 33 éves Ali Carterrel június utolsó hetében közölték orvosai, hogy hererákja van, írja a worldsnooker.com. A diagnózis után ezt üzente rajongóinak: „Remélem, hogy mihamarabb visszatérhetek a sznúkerhez.”

    Sajnos a hererák sokszor a még termékeny korban lévő férfiakat támadja meg, a kemoterápia pedig a legjobban az ivarszervek működését károsítja. A betegség diagnózisa mindig nagy megrázkódtatást jelent, ilyenkor természetesen a gyógyulás elősegítése a legfontosabb szempont. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy a termékenység a kezelést követően óhatatlanul is károsodni fog, ezért még a kezelés megkezdése előtt fontos gondoskodni arról, hogy lehetőség nyíljon a későbbi gyermekvállalásra.

    Hirdetés

    A férfiak esetében ez egyszerűen kivitelezhető, hiszen a spermabankok lehetőséget nyújtanak a minta hosszú időn keresztül történő tárolására, így a gyógyulást követően ezek a férfiak nem lesznek megfosztva attól, hogy a későbbiekben édesapává váljanak.

    A spermafagyasztást akkor is érdemes megfontolni, ha a gyermekvállalás nem szerepel a tervek között, hiszen sajnos a kemoterápiát követő károsodás a termékenység tekintetében nem visszafordítható, így ezeknek a férfiaknak a későbbiekben nem lesz lehetőségük meggondolni magukat. A gyermek – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistájától.

    Dr. Erdei Edit, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet urológus- andrológus specialistája egyetért azzal, hogy a termékeny korban levő hererákos betegek esetén minden képen gondolni kell a termékenység prezervációjára a kemoterápia vagy a sugárterápia megkezdése előtt.  Amennyiben kiegészítő képalkotó vizsgálatok készülnek, az azokból adódó sugárterheléseket is figyelembe kell venni. A kemoterápia típusától, illetve időtartamától függően a megtermékenyítő képesség súlyosan károsodhat, vagy olyan esetekben, amikor az ondósejttermelő képesség már alapvetően is csökkent, annak teljes elvesztése is bekövetkezhet a kezelés hatására.

    A szakember szerint a hererák kialakulása viszonylag ritka. Az okok között szerepelhet hereleszállási zavar, esetleg ismétlődő traumák, vagy genetikai eredet. A hererák korai felismerése érdekében a páciensek számára az „önvizsgálata”(a herék megtapintása) gyakori elvégzése ajánlott ellenőrzés céljából.  A herében észlelt legkisebb eltérés esetén tanácsos azonnal szakemberhez fordulni.

    Tudni kell arról is, hogy az időben felfedezett heredaganat kombinált módszerekkel (a daganatos here sebészi eltávolítása, szövettani eredménytől függően kemo- vagy sugárterápia, esetleg mindkettő együttes alkalmazása) tökéletesen gyógyítható.  Ezeket a pácienseket célszerű andrológiai szempontból is ellenőrizni, illetve gondozásba venni különös tekintettel a megtermékenyítő képesség további megítélése érdekében.

    versysclinics.com

    Módosítva: 2013.07.15 21:45, Megjelenés: 2013.07.15 21:45
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    A hererák és tünetei

    Bár a hererák a férfiak összes rosszindulatú daganatos betegségének csupán 1-2 százalékát teszi ki, mégis kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a here daganatos megbetegedése elsősorban fiatalfelnőtt-korban - 16 és 35 év között - fordul elő. A heredaganat fiatalfelnőtt-korban az egyik leggyakoribb malignus, rosszindulatú daganat.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    A hererák tünetei és kezelési lehetőségei

    A hererák a daganatgyógyítás sikertörténete. Centrumban kezelve gyógyulása kiváló. Ha a daganat a herére lokalizálódik (vagyis nincs áttét), gyógyulása közel 100 százalék. Még azokban az - egyébként ritka - esetekben is, amikor távoli áttétek alakulnak ki, kemoterápiával a betegek 80 százaléka meggyógyítható.

    A hererák első jelei

    A hererák kialakulásának okait teljes körűen még nem sikerült feltárniuk a rákkutatóknak.

    Asszimetrikus herék - Melyek a hererák tünetei?

    A családomban nemrég előfordult hererák egy fiatal férfinél. Nemrég voltam urológusnál, aki a vizsgálat után megnyugtatott. Azonban én még aggódom, mert az egyik herém nagyobb. Nem egyformák. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nagy baj van? - A hererák tünetei

    Egy hete egy kb. 1,5 mm nagyságú kemény csomót véltem felfedezni a jobb herémben. Alhasi fájdalmam néha előfordult, de nem tudom, hogy emiatt-e. Lehet, hogy hererákom van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.